От редакционна статия на бангладешкия всекидневник “ The New Nation”, цитирана днес от Ройтерс, научаваме нещо за България, което едновременно знаем като факт, но не подозираме като политическа оценка: България е пример за подражание в субекваториалната, свръхнаселената ( повече от 20 пъти по-голяма по население от България, но едва с около 33 000 квадратни километра площ по-голяма), една от най – равнинните, подложена на постоянни опустошителни наводнявания и най-бедните държави в Азия и в света, отделилата след гражданска война от Пакистан през 1971 г. Бангладеш.

Авторите на статията дават за пример оставките на трима министри след катастрофа, довело до 17 убити в България. Докато в същото време за две седмици по време на мюсюлманския празник Ейд в преобладаващо мюсюлманска страна ( около 80 на сто от населението там е мюсюлманско) по пътищата на Бангладеш са загинали 259 и са ранени 960 души в общо 237 катастрофи. Данните са изнесени официално от бангладешките власти, но вместо да последват оставки, както в България, управляващите защитават от критиките обвиняваните за лошото качество на пътищата строители, употребяващи лошо качество материали, възмущава се вестникът.

В статията, озаглавена “ Нашите министри трябва да се поучат от България”, се казва, че в Бангладеш почти не се води разследване за причините, водещи до катастрофи и стотици жертви. Авторите на статията правят паралел с България като заразена от корупцията страна, получател на субсидии от ЕС, в която обаче министрите подават оставки след твърденията за облагодетелстване на фирми, близки до властта.

Премиерът Бойко Борисов поиска оставките на трима министри дни след първите резултатите от пробите от неотдавна ремонтирания път, на който са използвани материали под стандартите, се казва в статията, до чиито автори явно не е достигнала информацията, че властта не вижда вина в министрите и подчертава изрично, че те се разделят с постовете си по политически причини.

Основното обаче е схванато в статията: че в “ бедната страна ( България) пътищата и проядената от корупцията система са като нашите” ( т.е. като в Бангладеш). Нещо повече, според възхитените от България колеги от The New nation”, има твърдения, че в България голяма част от фондовете за строителство и ремонт на пътищата, идващи от ЕС, отиват в джобовете на фирми, близки до властта и само малка част от средствата отиват за неотложните ремонти.

Българският читател ще се съгласи тук с общата представа за родната картинка, но и трябва да признае, че бангладешкото разследване отива по-далеч от което и да било българско: в България никой не смее да твърди така смело, че “само малка част” от еврофондовете се използват за поправка на убийствените участъци от пътищата и че на практика огромната порция от тези пари се крадат. В медиите у нас се прокрадва само намекът, че май нещичко се крадва. 

“But the probe result has revived a recurrent debate about the poor state of Bulgaria’s roads and its corruption-ridden public tender system, like ours. The tragedy highlighted the vicious system of the public procurement and construction works. Allegations have been rife that a large share of the funds for road repair projects — often coming from EU aid — are pocketed by firms close to power, leaving just a fraction for the actual repairs”.

Както се вижда обаче, поне в една, при това огромна по население  160 милионна държава ( със средно 5-6 деца в семейството) , България е светъл пример за подражание. Стига с това черногледство у нас, да погледнем нещата откъм бангладешката им страна! 

http://m.thedailynewnation.com/news/187225/our-ministers-should-take-a-lesson-from-bulgaria

 

НА СНИМКАТА: Катастрофа на автобус с 50 души доведе до 22  жертви в Бангладеш през 2015 г.

 

 

Share on Facebook