Шафранът се добива от цветовете на шафрановия минзухар, произхождащ от остров Крит.
Наименованието му идва от старофренски термин, означаващ "жълт".
В Гърция и древен Рим са използвали шафрана като лечебно средство. Той е присъствал и в религиозни церемонии при мумифициране.
Древните средиземноморски народи използвали шафрана в своите парфюми, мазила, гримове и лечения. Богатите римляни го прибавяли към води и масла, с които ароматизирали обществените зали и бани и вярвали, че има свойствата на противоотрова. Носенето на дрехи и обувки в шафранен (жълт) цвят се считало за признак на богатство.
Шафранът е наричан „божественото цвете“. В Кашмир го поднасят, като дар на Буда и помазват други божествени статуи с него.
В продължение на векове той остава един от най-скъпите компоненти в парфюмерията. Ароматът на шафран е красив, луксозен и лесен за разпознаване. Той е силен, упойващ, хербално - подправен, леко цветист, с кожени и алдехидни нюанси. Неговото присъствие в парфюмерията придава начален подем, плътност и запомнящ се характер. Можете да му се насладите в еau de parfum SAFFRON & ROSE - култов аромат към специалната бутикова колекция изкусителни аромати REFAN TEMPTATION BLEND -  изключителна палитра от авангардни унисекс ухания, създадени от най-ценните парфюмерийни съставки, подбрани от цял свят.
SAFFRON & ROSE потапя в интригуващ контраст от нежни, женствени, цветисти акорди в хармонично съчетание с горещи мъжествени акценти, на фона на чувствена сексуалност. Парфюмът на REFAN впечатлява с невероятна композиция от фини и ценни съставки – шафран, индийски жасмин, орхидея, загадъчно пачули и воал от черна роза изпълват сърцето, сладка ванилия, топъл мускус, пушечни и дървесни ноти се долавят в базисните акорди.
Eau de parfum SAFFRON & ROSE e създаден за ценители - богат, интензивен, дълготраен, секси, хипнотизиращ.