Поисканите три министерски оставки вчера предизвикаха вълна от коментари и "размътиха" политическите привидно спокойни води. Коалиционните партньори на ГЕРБ реагираха нееднозначно. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров подкрепи решението на премиера Бойко Борисов. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обаче заяви, че оценка за създалата се ситуация Патриотите ще направят на свиканото извънредно заседание на Националния изпълнителен комитет. 

Социологът Антоний Гълъбов коментира специално за ПИК горещата политическа ситуация. 

- Господин Гълъбов, как ще коментирате случилото се с рокадите в кабинета - като изненадващ или логичен ход?

- Практически всички правителства, в които ГЕРБ е доминираща партия, е ясно, че всеки министър, около когото възникне напрежение, си отива. В това отношение има абсолютна последователност и предвидимост на тези действия. От друга страна - ясно е, че отговорността на самите министри е по-скоро в това, че не успяха да управляват ефективно кризата, а не в това, че са допуснали този инцидент. Строго погледнато, връзката между катастрофата и обществената поръчка за пътя не е пряка.

Нещо повече - дори прокуратурата води досъдебно производство само срещу шофьора. Следователно, до момента единственото официално обяснение, е че става дума за грешка на шофьора. Така че в това отношение, според мен, това беше решение, което имаше за цел да минимизира щетите, тъй като министрите не успяха да управляват ефективно при криза, допуснаха тя да бъде пренесена на друг терен, да бъде политически раздухана и да бъде употребена за едно нещо, което щеше да се повтаря като рефрен през следващите месеци. Така че по-скоро това е решение, което поставя край не толкова на самата криза, колкото на възможността тя да се разширява до безкрай.

- Чуха се коментари за искани оставки и на други министри. Това ще бъде ли реален вариант, според вас?

- Не, според мен не. Поне засега. Поне засега, тъй като искането на оставки само по себе си не е сериозен аргумент. Опозицията иска оставки, смятайки, че това трябва да работи. Истината е, че опозицията не работи това. Истинската опозиция няма за цел да свали правителство. Истинската опозиция има за цел да създаде алтернатива на управлението. Това са две много различни неща. Но в българския случай БСП не разбират тази разлика. Така че очевидно е, че на всеки човек, заемащ изборна длъжност, може да бъде искана оставката. Въпросът е доколко сериозно е това. 

- В този смисъл не смятате ли, че БСП използва като пиар сегашната ситуация, за да вдигне рейтинга си на опозиция?

- Така е, защото не може да създаде своя. А това е седмица за седмица, ден за ден - в зависимост от това, което излезе по новините - БСП няма собствен дневен ред. БСП се опитва да сърфира върху онова, което се случва в обществото, без да следва каквато и да е цялостна логика. И това е нестабилният елемент в ситуацията, тъй като аз съм сигурен, че дори най-големите симпатизанти на тази партия не могат да си спомнят преди две седмици какво е искала партията им. 

- Оставаме с впечатлението, че поведението на лидера на БСП и самата върхушка на червената партия е...

- То е изцяло ситуативно. Каквото и да се случи - ако завали дори дъжд в някоя точка на страната и се запушат шахтите, това ще доведе до искане на оставка на правителството. Така че това вече е несериозно само по себе си.

- Ако изтеглим ракурса към коалиционните партньори на ГЕРБ - чуха се реплики за напускане на коалицията?

- Там има предистория, която е много интересна според мен. Защото при поредното искане на оставка на министър, от "Атака" много ясно заявиха, че е време да се преустанови с готовността на ГЕРБ да жертва фигури. Идва един момент, в който ГЕРБ трябва да започне да отбранява фигурите си, а не да са готови да се лишат от тях. И според мен това е по-скоро посланието, което стои в основата на реакцията на Обединените патриоти. Друг въпрос е, че е възможно това да не е консултирано с тях, но е сигурно, че изборът на новите титуляри ще бъде консултиран, така че, предполагам, там няма да възникнат проблеми.

- Валери Симеонов нееднократно намекна, че коалиция реално няма.

- Това е дълъг разговор, който те трябва да проведат помежду си. В смисъл - на две вълни. Първо - самите три партии, тъй като те извън предизборния си формат не направиха никакво усилие да се преобразуват в нещо по-трайно. Това са три партии, които влизат в предизборна кампания, всяка една от тях търси възможността да намали ефекта на това, че участва в управлението, за да може може да постигне по-добър изборен резултат. Така че първата вълна е конкуренцията между тях самите.

И втората, разбира се, е на отношенията им спрямо ГЕРБ. Така че това е разговор, който те трябва да проведат помежду си. Аз смятам обаче, че след вчерашните решения парламентарното мнозинство има шанс да влезе в по-добра кондиция в началото на следващия политически сезон. Ако това не се беше случило, още във вторник на извънредното заседание на парламента щеше дасе говори само за това. В момента вече тази тема няма да е актуална.

- И щеше да бъде поредната възможност на БСП да направи нов кавър на старите си рефрени...

- Да, абсолютно. Да.