В ден за национален траур, когато цяла България се чуди каква ли е този път причината да загинат 16 и да бъдат ранени още повече невинни български граждани  във войната на оцеляване на един убийствено неадекватен на изискванията за безопасност път в България, е трудно да подбереш отделно име за поднасяне на съболезнования.

——————————————————————————————————————

Следва изборът на политическия комента(то)р с международен акцент.

——————————————————————————————————————-

Почина, спирайки животоподдържащите процедури в борбата си с рака, един голям приятел на демокрацията в САЩ, по света и у нас. И в смъртта си американският сенатор Джон Маккейн ( на снимката през 1973 г.) не остави безразлични хората, пожелали да реагират на  кончината му. 

 

 

 

 

 

 

 

Информация за това, кой е Маккейн, изобилства. Въпросът е в нейната интерпретация.

В САЩ дори и президентът Доналд Тръмп, най-пострадалият политик от “приятелския огън” на републиканския авторитет № 1 в САЩ, какъвто беше сенаторът от Аризона, отдаде дължимото на покойника с уважителни думи към неговата ( безспорна, нарицателна за патриотизма) памет.

С извинение за сравнението, в България нищо подобно не се случва. Защо? Ами защото Москва ликува! 

Руският тв канал “Россия 24” анонсира новината за края на жизнения път на Маккейн с неприличния за нормалните хора ( и държави) радостен акцент, според който се е споминал  “ главния символ на русофобията”. https://www.youtube.com/watch?v=P-2dGpWdQfw

На(р)цистикият символ на съвременния руския шовизизъм Владимир Жириновский, вечен вечен дубльор на Путин в шоуто по имитация на избори за вожд в държавата,  изригна в социалните мрежи с радостното възклицание, че си е отишъл “един фашист”  и това е проява на божията справедливост:

«  На одного ФАШИСТА СТАЛО МЕНЬШЕ !!!!  »»»»———— Алилууууууяяя есть на свете бог, есть справедливость  !!!”

В това виртуално пространство ( създадено от ЦРУ, според самодържеца Путин) поразеното от омраза към всичко американско – и особено към автентичните защитници на американските , западните ценности, гъмжи от възторжени пожелания какво да му се случи на Маккейн в ада.

Руският сенатор Константин Косачев, цитиран от РИА Новости, обяви Джон Маккейн за „огледало от епохата на Студената война“.

“Единственото мерило за него бе лоялността към Америка и американските интереси, а не критериите на мира, доброто и справедливостта“, подписа се под злобната си епитафия Косачев в духа на лоялността си към съветско-руската традиция да се приписва на твърдия опонент собствения комплекс на лоялност към лоясалата от неадекватността си в ценностно отношение империя.

Защо руските комплексари мразят толкова много Маккейн , а техните български протежета във властта не смеят да кажа една дума за сбогом с него?

Ето две причини, две негови изказвания, които се превърнаха в сентенции по адрес на руската действителност. 

1. Маккейн бе кандидатът за президент, който в дискусия с опонента си Барак Обама каза през 2008 г., че в очите на Путин не вижда нищо друго, освен три букви ( КГБ)

2. Маккейн беше сенаторът, който оприличи Русия на бензиностанция, която се прави на държава.

Генерал Джордж Патън, друг любимец на американските войници, кален в тежки битки ( но по време на Втората световна война и загинал мистериозно в нейния край в Германия след първо по рода си публично изказване на американски висш военен срещу дружбата на САЩ със СССР), е отсъдил като за Джон Маккейн:

“Глупаво и неправилно е да се оплакват хора, които са загинали. По-скоро трябва да бъдем благодарни на Бога, че е имало такива хора”.

НА СНИМКАТА: Джон Маккейн в Белия дом през 1987 г. с президента Рейгън в навечерието на побе
дата над империята на злото СССР.

 

 

 

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: https://faktor.bg/bg/articles/novini/svyat/poslednata-evropeyska-rech-na-makkeyn-otkazvam-da-priema-kraya-na-zapada-otkazvam-da-priema-smartta-na-nashiya-svetoven-red

Share on Facebook