Историята е известна: на високоскоростната магистрала A-10, свързваща Генуа със Савона, се срути мостът над река Полчавера и над квартали от града. Целият отвор на тази стоманенобетонна конструкция, с дължина около 80 метра се срина от височина 45 метра. В мрежата са достъпни снимки и видеоклипове, които са неприятни. По времето, когато пиша тази статия, мъртвите са 39. В Италия е обявен национален траур.

Оказа се, че през май съм минал оттам, тръгвайки към Торино и Милано, а указателните табели ме докараха в Генуа. Беше пролетта и магистралата изглеждаше приятна.

Ето ти я и Генуа!

Както обикновено се случва в тези случаи, има няколко версии за катастрофата. Срещу версията за амортизирането на моста (построен е от 1963 до 1967), работи фактът, че наскоро, преди две години, през 2016 г., мостът е реконструиран и то цялостно. Така че, мостът, наречен на името на неговия архитект – Моранди, с обща дължина 1,2 км, е бил реконструиран по стандартите от 2016 година.

Обикновено, мостовете по целия свят се строят, за да издържат на експлоатация за около сто години. Тъй като мостът не е път, неговият ремонт е дълга и трудна история. Версията на разрушаването на моста заради лошото време (вали дъжд, с пориви на вятъра, по-скоро това е порой) също не изглежда убедително заради същата реконструкция от 2016-а. Версията, че мостът се е сринал от удар на мълния по един от стълбовете на моста, трябва да се прекрати, въпреки, че тя се харесва на италианските и световните медии.

Удар от мълния. Кой видя това? Видяхме, имаме очевидец. Той ни каза какво е видял. „Около 10:35 местно време в основата на един от стълбовете удря мълния и веднага след това започна да се руши конструкцията на моста и след това той напълно се срина“, казва очевидецът.

Експертите твърдят, че ударът от мълния не може да разруши мощния мост от стоманобетон. Не е по силите й и това е равностойно на изстрел със сачма по слон. Най-големите щети от мълния по моста е да разтопи метала в мястото на удара. Само да го стопи и само при един стълб.

Моето мнение е, че мостът е бил взривен. По време на експлозията на мостовата опора, непременно ще има светлинен изблик, който очевидецът е описал като светкавица. Светкавицата, както вече беше споменато по-горе, не можа да свали опората на моста и това не е по силите на една мълния, а е работа за няколко килограма експлозиви.

Зам.-министърът на транспорта на Италия Едуардо Рикси казва: „Такъв мост не може да се разруши от удар на мълния или от буря и виновниците трябва да бъдат намерени“.

Кой го взриви? За да разберем това, ще припомня някои недалечни събития. В Италия на власт току що идват евроскептиците и популистите заедно с националистите. Двете най-големи политически организации са Lega (бившата Ломбардска лига), водена от Матео Салвини, и „Пет звезди“, водена от Луиджи ди Майо.

Салвини става министър на вътрешните работи на Италия и веднага доказа, че новата дясна коалиция не се шегува, когато обеща да освободи страната от мигрантите. На 10 юни тази година Салвини обяви отказа си да приеме в италианските пристанища незаконните мигранти, а именно корабът „Водолей“, собственост на SOS Mideterranee, с 629 мигранти на борда, от които 123 от тях непълнолетни, 11 деца и 7 бременни. „Водолей“ беше принуден да търси пристан в Малта, където също получи отказ, и в крайна сметка корабът замина за Испания, където социалистите бяха на власт.

Още на 16 юни Салвини заяви, че Италия не е готова да приеме новите два кораба с нелегални имигранти: Lifeline и Seefuchs. И се обърна към всички онези господа, които създадоха този мръсен бизнес за контрабандистите и към защитниците на човешките права да прекратят доставката на нелегални имигранти в Европа през Италия. „И нека тези господа да знаят, че Италия вече не участва в дейността на нелегалната имиграция, и затова те трябва да си търсят други пристанища – не италиански, където това може да се случи“, – написа Салвини в своя фейсбук.

По този начин Италия нанесе сериозен удар върху основния маршрут на нелегалната миграция от Африка към Европа. Много италианци останаха доволни от това, но не и ислямските екстремисти. Те реагираха точно на обратното.

Аз вярвам, че мостът Моранди е бил взривен. И това са те. За отмъщение. Ужасно отмъщение. Имате ли възражения? И какво, те не наказваха ли европейците само заради тяхната националност? Шиитите не ги ли печаха, затворени в железни клетки само заради религиозната им принадлежност?

Може да бъде и по-лошо. Може да има кръв. Много кръв. Валеше и заради лятната ваканция и лошото време нямаше много автомобили на моста.

Мълния, казват медиите…

Аз казвам, че това е взрив.

Спазват предизборните си обещания

Когато посетих Милано, Торино, и Варезе през май, аз промотирах една от моите книги, а членовете на партията на Салвини се радваха на предстоящото формиране на правителството. Те се заклеха, че ще изпълнят предизборните си обещания, дадени пред италианския народ, и ще спрат незаконната миграция, която дестабилизира страната. Ето изпълниха ги. Те дори се похвалиха, че ще изведат страната от НАТО. Е, ще видим.

*Едуард Вениаминович Лимонов (Савенко) е руски писател, публицист и политик. Популярен е с литературния си псевдоним Лимонов. Принуден е да емигрира в САЩ през 1974 г., а след това живее в Париж от 1980 г. Връща се в Русия през 1992 г. и основава дясно радикалната Национал-болшевишка партия.

(Превод за „Труд“ Павел Павлов)