Синдикална федерация на служителите в Mинистерството на вътрешните работи категорично отхвърли версиите за причините довели до пътния тежък инцидент край Куклен, при който загина 48-годишният младши експерт Илиян Попов. Ето официалната позицията на федерацията:

"СФСМВР категорично не приема добилите публичност версии за причините довели до ПТП с пожарен автомобил Магирус TLF3000/300 на шаси Ивеко ФФ150ЕВ на 17.08.18г., свеждащи ситуацията до лоши пътни условия и/или грешка на водача. 

Вследствие на произшествието загива мл. експерт Илиян Попов на 48 години. Другите двама пожарникари от екипа са с различни травми и са хоспитализирани в болнично заведение. 

В СФСМВР сме загрижени за живота и здравето на българските пожарникари и апелираме да се предприемат незабавни мерки от компетентните органи за извършване на обстойна проверка кой и при какви обстоятелства е одобрил доставката на тези пожарни автомобили по оперативна програма "Околна среда 2007-2013“. 

Само в рамките на последните 18 месеца това е четвъртия инцидент с такъв модел. Дори това е достатъчен повод да се запитаме трябваше ли да има четвърти, за да започнат компетентните служби в МВР и ГДПБЗН проверка, анализ на причините, с оглед запазването на човешки животи. Смъртта на колегата ни задължава да настояваме за пълно изясняване доколко тези машини са пригодни за всякакви условия. Въпросите, на които искаме отговор, и ще настояваме с всички законни средства да го получим са: 

- Отговарят ли тези пожарни автомобили на заложените от възложителя спецификации? 

- Какво е качеството на изработката на надстройката и различните агрегати и възли от нея? 

- Съществува ли опасно изместване на центъра на тежестта встрани и нагоре по време на движение и влизане в завои, при отчитане инерционността на водата в цистерната? 

С оглед създалата се ситуация и повтаряемост на ПТП да се извършат необходимите експертизи и проверки на поведението на автомобилите в реални пътни условия и статистическа обработка на данните за използване на този тип автомобили при горски пожари.

Силно се надяваме, че в МВР все още има достойни, компетентни и познаващи морала ръководители, които да предприемат нужното, за да не губим човешки животи вследствие на престъпна небрежност или немарливост. В случай, че поставените въпроси бъдат отминати с мълчание, както често се получава по отношение на ГДПБЗН на МВР, СФСМВР си запазва правото да предприеме необходимите действия, в рамките на законите на Р България. СФСМВР"