Фалитът на застрахователното дружество "Олимпик” разтресе държавата. Отпускарският месец август се нажежи до червено от случката, която мнозина анализатори и финансисти нарекоха "Второ КТБ”, а бавната и закъсняла реакция на Комисията за финансов надзор стана причина за протести на ужилените от кипърското дружество. Наистина ли хора са били принуждавани да сключват застраховки в това дружество, закъсня ли реакцията на държавата и как ще се отрази фалитът на "Олимпик” на обикновения човек, своите отговори пред ПИК даде финансистът Мика Зайкова. 

 

Г-жо Зайкова, случаят с фалита на "Олимпик” разтресе държавата. Някои анализатори определиха ситуацията като едва ли не "Второ КТБ”. Така ли е наистина, можем ли да търсим аналог?

- Това е много лошо и не знам защо Комисията за финансов надзор стои индеферентно. Все пак компанията е внасяла някакви такси в Гаранционния фонд. Да, може би таксите не са пълни, но хората не са виновни. Забележете – част от тях са били задължени да се застраховат там. Това нещо се случи с КТБ. Част от държавните предприятия бяха задлъжени да внасят част от парите си там и по този начин да вдигат капитала на банката. Накрая някои си прибраха парите, но най-много пострадаха държавните предприятия. В "Олимпик” част от хората са били задължени да се застраховат там, а сега ги оставят на произвола на съдбата.

Има ли изход от ситуацията?

- Това трябва да се реши на национално ниво.

-  Днес имаше среща, инициирана лично от премиера Бойко Борисов...

- Да, трябва да се реши на национално ниво, за да се изплатят на хората парите, поне за Гражданската отговорност. Това е задължителна застраховка. Да се изплатят тези пари, а вече държавата да си търси парите от Кипър. Самият Европейски съюз трябва да се осъзнае и да разбере, че понеже държавата, от която е тази компания е в ЕС, но тази компания е частна компания, не държавна. При тези обстоятелства тя трябва да се подчинява на българското законодателство, а в него има Гаранционен фонд и в него трябва да се внасят вноски в случай на фалит, хората да си получат парите. Там има застраховани по различни причини хора – има за живот, за имущество, но само "Гражданската отговорност” са 200 000 души! Средно по 250-300 лв., представете си какви пари е прибрала компанията. Аз мисля, че държавата през Гаранционния фонд трябва да възстанови парите на хората и да поиска тя да съди компанията в Кипър.

За пореден път станахме свидетели и на използването на възникнал проблем от подобен мащаб за политически цели. Преди това имаше подобен опит за използване и със срива на Търговския регистър. Нормално и редно ли е това да се случва изобщо?

- Работата на партиите е тези, които са на власт да викат "Вие за всичко използвате политически дивиденти”, а на опозицията да вика "Ууууу”. Просто усещаш, че държавата се разпада. Вижте какво става: Търговският регистър се срина, сайтът на правосъдното министерство се срина, сайтът на околоната среда се срина. Това са сериозни пропуски и това е защото ние живеем 100 години преди маймуните. Използваме архаични технологии. Ние какво си мислим? Че преди 10 години като сме направили един сайт, той не трябва да се поддържа ли? С всеки парламент нивото пада. Тъпомерът удря тавана. Някой в България не иска да има електронно правителство.

Според вас има ли корупционна практика в случая с „Олимпик”?

- Вие смятате ли, че тук няма корупционна практика? Как така ще те задължават насила хората да се застраховат точно там и така да увеличават капитала на една чужда компания? Да не мислите, че професорът в "Пирогов" (проф. Асен Балтов – б.ред.) разбира от застраховки? Човекът е бил задължен да го направи. Някой от министерството му е казал – Ти ще се застраховаш там. Ето това е. Ама защо от здравното министерство мълчат? Може ли да правим такова нещо – да увеличаваш капитала на едно чуждо дружество? Но то не става даром. И ако това не се разрови и виновните не си платят, то държавата ще си поеме своята грижа. Това е безобразие. Не може българският народ винаги да плаща.

Лично главният прокурор Сотир Цацаров разпореди днес проверка на случая с „Олимпик”. Навременна ли е неговата намеса, не е ли малко закъсняла реакцията на прокуратурата?

- Хората от петък останаха без застраховки. Главният прокурор нямаше да се размърда, ако не беше станал този скандал, който е и международен, понеже става въпрос за чужда компания. Ама извинявайте – преди това да излезе Ралица Агайн, която отговаря за застраховането и да обяснява как те нищо не могат да направят и всеки един да ходи за неговите 200-300 лв. да се разправя? Кой ще обърне внимание на Иван, Петкан, Драган? Абсолютно закъсняла е неговата намеса. 

 

Интервю на Ивайло Атанасов