За първи път броят на прасетата в Испания надхвърли този на хората. Оказва се, че в страната има 50 млн. прасета, което е с 3,5 млн. повече от населението, пише The Guardian. 
 
Този вид животни са се увеличили с 9 млн. от 2013 г. насам, което поражда опасения за екологичния ефект на месната индустрия, произвеждаща 4 млн. тона продукти от свинско и спечелила 6 млрд. евро само през миналата година. 
 

Увеличението на прасетата е допринесло за превръщането на животновъдството в четвъртия най-голям производител на вредни емисии в атмосферата след транспорта, енергетиката и промишлеността.

Отглеждането на прасета също така изисква консумацията на големи количества вода в държава, която често страда от суши. Всяко прасе поема по около 15 л вода на ден, което значи, че секторът използва повече вода от градовете Сарагоса, Севиля и Аликанте взети заедно. Според еколози нитратите от животинските отпадъци пък започват да замърсяват някои водни източници.

 
Производството на продукти от свинско в Испания е съпровождано и от скандали, свързани с безопасността и качеството. По-рано тази година клиент върна пълно с червеи парче шунка, което предизвика полицейско разследване. Органите на реда установиха, че близо 50 тона шунка, които би трябвало да се унищожат, тъй като не отговарят на стандартите, вместо това са попаднали в търговската мрежа. 
 

Това бе пореден удар за сектора, който и преди е бил разследван и критикуван заради начините на производство на популярния колбас хамон. 

Според Франсиско Еспараго, производител на хамон, държавата няма достатъчно ресурси, за да наложи строги регулации.

 
"Когато не контролираш индустрия, в която винаги е имало измами и в която търсенето е повече от предлагането, се случва ето това", заявява той.
 
Според данните всеки испанец консумира по 21 кг свинско на година.