Един млад българин знае точно колко препечено обича да е еленското месо принц Чарлз. Виктор Жечев познава вкусовете на британския престолонаследник, защото дълго време е бил част от екипа на швейцарския кулинарен гуру Антон Мозиман, който работел в Лондон и приготвял храната за приеми и вечери на някои от членовете на кралското семейство. Едва 24-годишен, Виктор попада в екипа на Мозиман през 2014 г. Тогава младежът, който е син на бившата шефка на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева, напуска кулинарната академия в Добрич, където е асистент-преподавател. И тръгва да обикаля Европа и да изучава световните кулинарни традиции. Избира Лондон и започва във фирмата за кетъринг на Мозиман, който е извоювал първите звезди “Мишлен” на английски хотелски ресторант.

Така получава възможност да влезе и в кралските дворци. Фирмата готвела за приемите на принц Чарлз и на голяма част от неговите роднини. Всичко обаче било суперсекретно - фотоапарати и мобилни телефони били забранени, а готвачите дори не научавали кои са височайшите гости на замъците Бъкингам, Уиндзор и Сейнт Джеймс. Разбирали със сигурност само кога готвят за принц Чарлз. Първо, защото менюто за неговата маса винаги било едно и също. И второ, защото се поднасяло в сребърен сервиз. Британският престолонаследник обожава еленско месо. “Обича филето да е много добре изпечено. Еленското е изключително сочно месо и когато го попрепечеш, губи вкуса си. Но винаги първите 3 и последните 3 парчета от филето в платото на принца ги правехме изключително добре изпечени”, разказва Виктор.

Като гарнитура Чарлз обичал червено цвекло или салата от чери домати, френски зелен боб и зелени листни зеленчуци с дресинг с естрагон. Принцът не бил особено придирчив към десерта. Обикновено си вземал плодове. За разлика от него повечето от роднините на кралицата били капризни и записвали в желанията си за меню, че имат алергия например към телешко, свинско, чесън, дори към рукола. Обикновено готвачите обработвали част от продуктите предварително - запечатване на месото, леко бланширане на зеленчуците, а на място ги доприготвяли. Екипът бил голям и всеки отговарял за конкретен елемент от чинията, за да върви работата бързо. Кухнята в Уиндзор е една от най-огромните, които съм виждал, разказва Виктор. И разкрива, че е запазила автентичния си вид отпреди години, дори старите пещи за чевермета, които са били задвижвани от кучетата. С екипа на Мозиман младият готвач има в биографията си и зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. Поддържали кухнята в швейцарската къща. На ден през ресторанта минавали между 800 и 1000 души. Не всичко обаче било леко - например изчезнал камион с 300 т сирене от Швейцария и се наложило да обиколят магазините в Сочи, Краснодар, Москва и Санкт Петербург, за да изкупят наличните количества раклет, конте и миксове за фондю. Година по-късно фирмата е избрана да поддържа павилионите на Англия, Катар и Монако на световното хранително експо в Милано. Като част от екипа на Мозиман Виктор е имал уникалния шанс да готви и за звезди като Самюъл Джаксън, Робърт Даунинг-джуниър, Райън Рейнолд, които участвали в благотворителната галавечеря за борба с рака на простатата през 2015 г. в Лондон. Интересното е, че много от знаменитостите не са придирчиви към менюто, спомня си той. В един момент решава да търси развитие и започва работа при своя кулинарен идол Емил Минев, който по това време участвал в създаването на първия Шангли Ла хотел в Англия. Така Виктор започва работа в ала карт ресторанта на една от най-луксозните хотелски вериги в света. Следва работа в ресторанта на “Четири сезона”, както и в бутиковия хотел “Мондриан”.

Докато накрая напуска британската столица и да се връща в България. Липсвали му семейството и приятелите, но всъщност основният виновник да се прибере е... вкусът на българския домат “Върнах се, защото ми липсваше вкусът на продуктите, с които съм израснал в България. Тук и повечето зеленчуци и голяма част от месото, от сиренето все още имат истински вкус за разлика от това, което се предлага в Европа. Искам да готвя с естествени продукти, да предлагам по-качествена храна”, казва Виктор. Мечтае да има свой ресторант у нас, окуражен от факта, че българите все повече се отварят за авторската кухня. Обмисля и проекти за здравословно хранене на децата.