Душманинът на няколко престъпни банди Венцислав Дамянов - Венци Боксьора е пропял и срещу Димитър Желязков - Митьо Очите, разкриха запознати, цитирани от столичен всекидневник. Още не е ясно дали кримигероят е дал показания срещу хората на несебърския бос или е накиснал самия него.

При разглеждане на мерките за неотклонение на Иван Пишиев, Радослав Николов, Иван Найденов, Венцислав Христов и Йордан Въчев името на Венци Боксьора не се споменава в съдебна зала, но не е изключено той да ги е заковал като анонимен свидетел, коментират запознати. Тогава става ясно, че срещу хората на Очите са проговорили поне шестима мистериозни свидетели с номера 1, 190, 192, 193, 273 и 366.

"Делото срещу Желязков и останалите е знаково и няма да се учудя името на дежурния свидетел Венцислав Дамянов да се появи и по него", коментира адвокат Димитър Марковски, който защитава Йордан Въчев. Хората на Очите са обвинени като въоръжена банда за рекет, палежи и побои. Според разследващите те са въртели и наркоразпространението в района, а освен това са изнудвали собственици на траурни агенции за прехвърляне на дялове или плащане на "такса спокойствие". Едно от обвиненията е за палежа на култовото заведение.

Последно името на Венци Боксьора лъсва по делото срещу сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, и бандата му. Те са обвинени като наркогрупа, която искала да наложи монопол над софийския пазар. Членовете на групировката пребивали дилъри, за да работят за тях. Появява се и информация, че Малък Йоско щял да убива полицаи и прокурори в услуга на Стефан Гевгелийски, тъй като не искали да прекратяват делата му. За услугата Гевгелийския щял да се отплати с дрога за половин милион. Като основен източник на тази информация е сочен Венци Боксьора. Той разказва и за списък с мишените, който не е виждал, но знаел за него от високопоставен член на организацията. Такъв списък няма приложен по случая.

Преди това Венци Боксьора помага на прокуратурата и за разкриването на побоя над професор Стефан Станчев от болницата "Света Анна" и убийството на надзирателя от Централния софийски затвор Янко Янев от 2016 г. Прокуратурата обвинява за тях именно Гевгелийски и бандата му. Междувременно Гевгелийски отнася 5 г. пандиз по наркодело, по което е подсъдим със Стефан Бонев-Сако. "Как е възможно Венцислав Дамянов да е наясно с всички организирани престъпни групи в България и да е навсякъде - и в София, и в Пловдив, и по морето", питат се адвокати по шумни дела.

Венци Боксьора минава и от другата страна на закона, когато е задържан в началото на май т.г. в Пловдив с кило хероин. Според запознати случаят му се потулва в замяна на показанията му срещу известните клиенти на Темида.

В края на 2014 г. Венци Боксьора се замесва и в две кървави мелета. Първото е в дискотека в Нови Искър, а второто - в столичното заведение "Червило". Според криминалистите и двете мелета са заради овладяване на наркопазара. Боксьора тогава бе задържан за кратко от органите на реда. За бригадата се твърди, че по време на нападенията бандитите слагат маски и са въоръжени с мачете и други средства за сплашване и побой.

В ъндърграунда се твърди, че Боксьора и Иво Турчина са работели за сочения за наркобос Стефан Бонев-Сако, но от известно време били под опеката на Радослав Темерута. Темерута бе спряган за един от големите босове на наркопазара не само в София, но и по Черноморието.

Венци Боксьора стана бандитът, ядосал главния прокурор Сотир Цацаров. Поводът е тупаница, която Венци зашива на свидетел по наркоделото срещу него. През пролетта в двора на спецсъда пред очите на охраната Дамянов шамаросва Теодор Томов. Оказва се, че охранителните камери не работят. Заради безразсъдието на Боксьора и за повишаване на сигурността в съдилището на ул. "Черковна" пазачите вече джобят и на портала.

За Венци Боксьора се носят страховити легенди из родното му село Световрачене. Местни споделят, че Боксьора често се заемсвал в скандали и побоища под въздействието на наркотични вещества. Жители на Световрачене и Нови Искър споделят още, че никой страхът от Боксьора в района е много голям и често се случва цели компании да напускат заведения, когато Венци Дамянов се появи.