Европейският парламент реагира остро на плановете на британското правителство да организира легализирането престоя на европейските граждани след Brexit по азбучен ред.

"Гражданите в края на азбуката може да не получат потвърждение на статута си до края на 2020 г. или по-късно, което е неприемливо и противоречи на уверенията, получени по-рано", се казва в позиция на евродепутатите, ангажирани с и на ЕП.

Така хора, чиито фамилии започват с някоя от последните букви от латинската азбука, ще трябва да изчакат повече от година, преди да могат да се възползват от пълните си права. Депутатите се безпокоят, че те ще бъдат в неравноправно положение с тези в челото на азбуката, което ще създаде несигурност.

"Нуждаем се от прост, ефикасен и честен процес, а не от такъв, с който би се гордяла някоя нискотарифна авиокомпания", коментира шефът на Постоянната група за Brexit Ги Верхофщат.

Според депутатите азбучната схема би била “сложна, оспорима и може да създаде ненужно объркване и несигурност у милионите европейски граждани, които и без това са в капан”.

Европейската комисия се въздържа от коментар.

Евродепутатите трябва да дадат съгласие по сделката за раздялата, ако британското правителство и Европейската комисия успеят да се договорят за нея.

Брюксел и Лондон се разбраха европейците на Острова, пристигнали преди 29 март 2019 г., да получат право да останат. Те обаче ще трябва да се регистрират, за да узаконят престоя си. Британското правителство ще определи реда за това, като не създава излишни пречки пред гражданите.

Засега обаче не е ясно дали тази договорка изобщо ще влезе в сила. Тя е част от условията за раздялата, които все още не са уговорени изцяло заради неуредения въпрос за бъдещата граница между британската Северна Ирландия и Република Ирландия.

Ако сделка няма, Лондон еднолично ще определи реда и критериите, по които европейците ще могат да останат в Обединеното кралство.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че сделката трябва да е факт до октомври, за да остане време да бъде ратифицирана от Европарламента и британските законодатели преди Brexit.

Великобритания ще напусне Европейския съюз на 30 март 2019 г. независимо дали условията за това ще бъдат уговорени между двете страни. Единственият начин Brexit  да бъде спрян е, ако правителството в Лондон оттегли молбата си, а останалите 27 еврочленки единодушно се съгласят.

В Обединеното кралство в момента живеят около 3,5 млн. европейски граждани. Около 1 млн. британци пък пребивават в различни държави от ЕС.