Радньо Манолов трябва да освободи кметския стол в община Брезово, реши Административният съд в Пловдив. 

Причината е, че той има влязла в сила присъда, а отказът на Общинската избирателна комисия в Брезово да прекрати пълномощията му е грубо нарушение на закона. С решението си от 16 август  Административният съд връща случая на ОИК с указание комисията да вземе законосъобразно решение.

Делото бе образувано по жалба, подадена от председателя на ГЕРБ – Брезово Нели Минчева, че ОИК не е отстранила кмета Манолов от поста му, макар да има присъда по наказателно производство.

Срещу Радньо Манолов, който е втори мандат кмет на община Брезово, заместника му от предишния мандат Димитър Томов и секретаря на общината Стойна Малешкова бе заведено дело, че са прехвърлили партиди от един пенсионен фонд в друг без знанието на титулярите. Идеята била на банкова служителка, а тримата полагали подписи като упълномощени лица. Томов и Малешкова сключиха споразумение с прокуратурата и получиха пробация, но кметът Манолов отказа да признае вина и бе осъден на 1 година условно. Затова трябваше да освободи кметския пост.

На свое заседание на 13 юли ОИК – Брезово разгледа освобождаването му, но 6 от присъствалите 8 членове гласуват „против“. Затова председателката на ГЕРБ Нели Минчева подава жалба в съда.

Решението на Административния съд подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок.