В две смолянски общини започват традиционните празници. В Рудозем ще отбележат "Денят на миньора", а в Доспат - "Съборът на чешмарите".

Официалното откриване на Деня на миньора в община Рудозем ще бъде тази вечер с рязане на лента от кмета Румен Пехливанов на обновения площад. Програмата предвижда концерти, а в събота ще има детско шоу "Кой е най-познай", детски игри и забавления, организирани от читалищата в селата Елховец, Бурие и Войкова лъка. На сцената ще се изявят самодейци от Неделино и хороигралци от община Рудозем.

От 17 до 19 август са празниците на община Доспат, съчетани с Фестивал на народното творчество и традиционния Събор на чешмарите. Днес програмата започва с фолклорно народно веселие, а утре в местността Събора ще бъде надпяването и надиграването на фестивала, а вечерта кметът на общината Илин Радев официално ще открие празника. Тогава ще бъдат представени и новопостроените чешми в общината, както и награждаването на майсторите на чешми в региона. Ще се проведе и традиционният панаир по народна борба. Празничната програма е наситена с редица концерти и народно веселие, предава БНР.