Една от белгийските компании за градски транспорт реши да даде безплатни петседмични карти на учениците, които ще постъпят в ново училище на 1 септември.

Става дума за децата след 7 клас, които започват гимназиалното си обучение. Всички те ще посещават нови училища след приключване на началния курс.
Според компанията, тъй като сменят училището, те ще трябва да променят и транспортните средства, които ползват. За да намерят най-удобния маршрут и да свикнат с него, учениците ще получат подарък от компанията.

Картите ще са с валидност от 25 август до 30 септември. Родителите също получават по 1 безплатен билет за отиване и връщане, за да ги придружат, докато свикнат с новите спирки, автобуси и трамваи.

Компанията се надява, че ако повече младежи използват градския транспорт ежедневно, това ще облекчи родителите да ги возят до училище, ще намали задръстванията и замърсяването на въздуха.

Акцията, която се прави за първи път в Белгия, ще струва на превозвача De Lijn 1,9 млн. евро, макар компанията да се надява да си върне част от разходите, когато децата си купят абонаментни карти след началото на учебната година.

Безплатните карти ще бъдат разпратени на всички ученици, които започват гимназиалния курс в северната белгийска провинция Фландрия, като имената и адресите им са извлечени от общинските регистри, съобщиха от компанията. Общо 61 000 тийнейджъри ще намерят подаръка си в пощенските си кутии в близките дни.

През май социологическо проучване показа рекордно ниски нива на задоволство на пътниците от услугите на компанията с 64% от пасажерите щастливи от нивото на обслужване. Година по-рано доволните са били 71%. Главното оплакване е че повече от половината от автобусите закъсняват от разписанието си. Според ръководството на компанията причината за това са големите задръствания.