Властите в Япония разследват корпорацията Apple за извършване на антиконкурентни дейности на японския пазар за приложения за смартфони и оказване на натиск върху местните компании. Това съобщи в четвъртък вестник "Никей". Представителите на компанията Yahoo казаха на няколко бизнес партньора, че са подложени на натиск от страна на Apple. В този случай, бизнесът на Yahoo е тясно свързан с американската компания, защото тя продава, включително и на App Store.

Новата японска платформа за приложения и цялостната стратегия на Yahoo пък могат да застрашат интересите на Apple, отбелязват анализатори.

Японската комисия за търговия събира информация за ситуацията, която по нейно мнение, може да бъде показателно за намеса в дейността на Apple в Yahoo, което е забранено от антитръстовите закони. Разследването обаче почти не напредва, защото според вестника в такива случаи бизнесът неохотно си сътрудничи с властите, като не иска да развали репутацията си и да отдаде приоритет на собствените си интереси.

Пазарът на приложения в Япония за миналата година възлиза на $13 млрд.