Британски изтребители са излетели под тревога от румънската военновъздушна база "Михаил Когълничану" на 13 август, за да съпроводят руски самолети над Черно море, предаде ТАСС, цитирайки говорител на кралските военновъздушни сили.

"Можем да потвърдим, че два базирани в Румъния изтребителя "Тайфун" на кралските военновъздушни сили излетяха на 13 август в отговор на действия на руски самолети, извършващи полети около въздушното пространство на НАТО над Черно море", заяви говорителят на британските ВВС.

Той добави, че изтребителите са наблюдавали самолетите от разстояние, но не е имало визуално прехващане.

За последния досега случай на съпровождане на руски самолет (бомбардировач Су-24) от британски самолети беше съобщено на 26 юли, отбелязва ТАСС.

Руското министерство на отбраната обаче опроверга съобщението на британските кралски военновъздушни сили.

На 13 август четири самолета от морската авиация на Черноморския флот, сред които нямаше нито един бомбардировач Су-24, изпълниха планови учебни полети над Черно море. След изпълнението на задачата на полета в зададения район от въздушното пространство на разстояние над 30 км беше забелязан военен самолет на страна от НАТО, съобщава руското министерство.

Самолетът не извърши никакви маневри, не се отклони от маршрута и не се приближи до руските самолети, връщащи се към летището, на което са разположени, подчерта министерството, като отбеляза, че полетите на морската авиация на руския Черноморски флот се изпълняват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство и без да се нарушават границите на други страни.