Някои вещи са способни да развалят настроението ни ден след ден. Десетки специалисти отдавна са стигнали до извода, че обстановката вкъщи оказва огромно влияние на качеството ни на живот. 

Лятото е най-подходящия сезон, в който можем да се отървем от излишните неща и да изхвърлим онези вещи, които отдавна не са ни нужни. 

Днес ще ви посочим част от предметите, които, без да осъзнаваме, скапват живота ни. 

Подаръчни комплекти

Всяка домакиня разполага поне с един сервиз за специални поводи, подарен й от някой роднина, който стои в шкафа с години и събира прах. Тази посуда отдавна се е превърнала в семейна реликва. Тя само заема място и не ви дава сърце да я изхвърлите на боклука. А като се замислите, без нея ще има толкова много място... Ще можете да оформите пространството по ваш вкус, а не така, както прабаба ви си е представяла нещата. 

Сувенири 

Колега ви е донесъл малка статуетка от ваканцията си в Турция, далечен роднина ви е подарил дървено преспапие... И постепенно тези дреболии се превръщат в ненужни вещи, които ви е неудобно да изхвърлите и затова продължавате да редите по мебелите. Многото сувенири само заемат пространство. Затова оставете нещата, които наистина са важни за вас, а останалото изхвърлете в боклука! 

Ароматни свещи

Ароматните свещи и подобните на тях вещи имат свойството да се трупат и да чакат деня, в който ще бъдат използвани.

Запалете най-накрая тези свещи, използвайте подарените чашки или сварете донесения ви от някоя далечна страна чай. Животът се случва днес и сега и няма смисъл да трупате неща за черни дни! 

Счупени вещи

Напукани чаши, нож със счупена дръжка, прословутият куфар без дръжка... Всеки от нас е прибрал по шкафовете неща, които отдавна са неизползваеми и са готови да отидат в заслужена пенсия. Използването на предмети, които не са в състояния да изпълняват функциите си нормално, може да бъде много опасно и да предизвика раздразнение. Нужно ли ви е подобно нещо? 

Телевизор

 

Тук дори не става въпрос за самата техника, а по-скоро за навика да я държите непрекъснато включена. Шумът, който излъчва телевизорът, може и да се възприема нормално от човека, но когато ярките картинки и сменящите се звуци ни обкръжават непрекъснато, мозъкът ни се уморява. Умората предизвиква раздразнение, което може да се отрази на качеството на съня ни и да намали когнитивните ни способности. 

Предмети, останали след забравено хоби

Незавършен шал, гривна или някакъв колаж... От каквото и хоби да сте се отказали, не е нужно да пазите в дома си следите, останали след него. Да си кажем честно, ако цели 3 години не сте се докоснали до снимките, едва ли след толкова време ще ви връхлети внезапно желание да се захванете отново с тях. Освен това, подобни недовършени неща подсъзнателно предизвикват чувство на вина и развалят настроението. 

Тежки предмети от интериора

Масивните кресла и кадифените завеси са подходящи за аристократичните имения или за приказните замъци. В типичния градски апартамент подобно обзавеждане само ще направи свободното пространство да изглежда по-малко и ще отблъсква светлината, правейки стаята да изглежда по-мрачна. Животът ви няма да стане по-позитивен, а претрупаното пространство само ще ви потиска. 

"Скривалища" за вредни вкусотии

Според едно изследване, продуктите с кофеин, захар и различни подсладители допринасят за развитието на стреса. Определено ще се чувствате много по-спокойно, ако кутийките с бисквити не ви дебнат от всеки ъгъл, а пакетът с чипс не ви изкушава от шкафа.

Финансови документи

Кредитни договори, сметки... Естествено, че не трябва да ги изхвърляте, но не трябва да пазите и бележката от уредбата, която се е счупила преди 5 години. Добре е да държите всички финансови документи на едно място и периодично да ги преглеждате, оставяйки само актуалните. 

Огледала

Лондонски психиатри са наблюдавали 50 души и са стигнали до извода, че ако човек се гледа в огледалото прекалено често, той незабелязано се сдобива с нови комплекси, а старите му стават още по-големи. Зацикляйки над външността си, може да развалите настроението си. Затова не рискувайте и се отървете от излишните огледала. Два броя са напълно достатъчни. 

Чекмеджета, пълни с боклуци 

Чекмеджетата, пълни с ненужни боклуци, могат да предизвикат раздразнение у всеки, така че най-накрая се отървете от старите зарядни устройства, проводници и други ненужни дреболии!

Да си кажем честно - едва ли някой ще се откаже от новия си смартфон и ще го замени със стария телефон с бутони. Може да си запазите един апарат, но да разполагате с цяла колекция от стари телефони... В това няма никакъв смисъл! 

Страхотни дрехи и обувки, с които се чувствате дискомфортно

Със сигурност всяка жена пази в гардероба си потресаващи дрехи и обувки, които й стоят страхотно, но не ги носи, защото не се чувства удобно с тях. Ако не обличате една дреха, тя няма място в дома ви. Освободете място за още по-прекрасни обувки, които ще ви бъдат удобни, а старата блузка сменете с  нова ярка тениска! Лято е все пак! /jenata.blitz.bg