Най-малко 80 коли са опожарени снощи и тази нощ в западните шведски градове Гьотеборг и Тролхетан. Подпалвачите са действали едновременно в няколко района, съобщи днес телевизия Ес Ве Те.
 
 
Местният англоезичен в.”Дъ Локал” посочва, че подобни, но не толкова мащабни инциденти е имало и в столицата Стокхолм, Упсала, Акерсберга, Малмьо, Хелзинборг, Лизекил и Фалкенберг.

Вече има задържани за участие в погромите.

 

"Имали сме периоди с голям брой пожари, но в една и съща вечер и за толкова кратко време на множество различни места, не помня такова нещо", коментира Ула Брем, говорителка на полицията в Западна Швеция. Тя отбеляза, че вандалските прояви зачестяват именно в навечерието на новата учебна година.

Пред местния в. "Гьотеборгс постен" полицаи обясниха, че акцията навярно е била координирана чрез социалните мрежи. Очевидци описват как хора с тъмни дрехи опожарявали колите - носели туби с бензин и бейзболни бухалки, с които разбивали стъклата.
 

В Тролхетан полицаите, помагали на пожарникарите, са били замервани с камъни. "Младежите (. . .) бяха с качулки и маски, скриващи лицата, за да не бъдат лесно разпознати", разказа служител на реда.

Шведският премиер Стефан Льовен заяви пред националното радио, че е "наистина ядосан" и "обществото трябва твърдо да реагира".