Искаме ясни граници, а не временно положение, каквото е днес, при което едно пише, а съвсем друго е на терена, каза президентът на Сърбия Александър Вучич за белградския вестник "Новости", обяснявайки позицията си за разграничение с албанците.

"Искаме държава, чиито граници знаем, страна, която пазим", уточни Вучич за "Блиц".

Той подчерта пред двата вестника, че идеята му за разграничение не е нещо ново и той е заявявал от години предпочитанията си за тази опция, предава БТА.

"Обявявам се за разграничаване и не го крия, това е политиката, която представям. Дали тази политика ще получи подкрепа от народа или не, аз се обявявам за разграничаване с албанците", заяви вчера Вучич пред журналисти в град Шид. Той добави, че решението за Косово трябва да бъде "всеобхватно, а не просто, нито опростенческо, както някои си представят". "Да имаме територия, за която не се знае как се третира и кое на кого принадлежи, винаги е източник на потенциални сблъсъци и проблеми", обясни Вучич.

Изявлението на Вучич предизвиква депресия сред сърбите в Косово, каза обаче за "Данас" Момчило Трайкович, член на председателството на Сръбския национален форум и бивш вицепремиер в правителството на Сърбия.

"Като се започне от изявлението, че нямаме нищо в Косово, че всеки метър би бил плюс, че Косово отдавна е изгубено, разграничението не означава нищо друго освен едно голямо разочарование, което из основи ще разтърси останалите сърби в Косово, особено тези, които живеят южно от река Ибър", каза Трайкович.

Той напомни, че в северно Косово има 30 до 40 000 сърби, а всички останали - над 120 хиляди са южно от Ибър.

По думите на Трайкович, изявлението на Вучич из основи е разтърсило позицията на сръбския народ в Косово. "Тотално обърка онези, които се надяват да се върнат, разочарова онези, които дадоха жертви. Имам приятели, които възнамеряваха да строят къща, след това изявление обмислят дали да го направят", каза той.

Великобритания смята, че призивите за промяна на границите на Балканите могат да доведат до нестабилност в региона, съобщи британското посолство в Прищина в отговор на въпрос на Радио Свободна Европа по повод представяните през последните дни и от Белград, и от Прищина идеи за подялба на Косово.