Седмица след показните арести около определяната от родните органи на реда за най-ключова акция срещу крими контингента в последните години, главатарят на заловената престъпна организирана банда липсва. Соченият като бос на структурата Димитър Желязков-Митьо Очите още не задържан от МВР и въобще няма яснота кога и дали ще успеят да го приберат от Турция, където го изпуснаха да избяга. 

Колкото и да се оправдават с международното право и дългите процедури по екстрадиция, напрежението в обществото расте и ако се съди по коментарите в социалните мрежи, хората изобщо не вярват, че Желязков скоро ще застане пред родната Темида. Не липсват и мнения, че може да се превърне в побратим на банкера-беглец Цветан Василев, който от години е в Сърбия и вече почти няма шанс да бъде екстрадиран.

Като доказателство за тази теза, привържениците й сочат факта, че и в случая с банкера, източил КТБ, в началото родните власти даваха срокове от месец-два за връщането му, после мина година, а вече и няколко, и Василев така и не е върнат, за да се изправи пред Темида.

Затова и сега в случая с Желязков са напълно основателни тезите, че се цели подобно забавяне, което би било добре за доста замесени в аферите на Митьо Очите - той да си остане в Турция и да не свидетелства в български съд, разкривайки аверите си по далавера, сред които лъснаха и не малко политици. Кой знае какво още може да излезе, ако Желязков проговори...

А обясненията на вътрешния министър Валентин Радев, че не му е удобно да пита турските си колеги кога точно ще задействат процедурата по екстрадицията, звучат меко казано нелепо, за да не кажем позорно. Той е начело на силово министерство и ако иска да говори и действа в стил „не ми е удобно“, май е по-добре да си ходи у дома.

„Общуваме с турските власти на най-високо ниво – два пъти разговарях с министър Ослу. Разбрахме се, че той ще си бъде по червената бюлетина – има си процедури и те ще ги изпълнят. Точно как ще стане и как работи техния съд не ми е удобно да го питам – да му кажа „а бе, няма ли да ни го предавате", заяви пред обществото Радев, допълвайки още по-некомпетентно – „Вероятно има някакъв срок за предаването на Желязков, очаквам, че ще стане възможно най-бързо".

За сведение на министъра - Димитър Желязков е задържан от турските власти за срок до 30 дни, от което може да се съди, че по-рано едва ли ще бъде върнат. Още повече, че както говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова разкри, законовата процедура е до 60 дни, така че турската държава може доста да отложи връщането на Желязков, ако изобщо реши да да спази нашите срокове.

Затова е време министър Радев да се освободи от неудобството си и да постави по-остро въпроса на турските си колеги, ако не иска шумната акция да се провали с гръм и трясък заради липсата на основния играч в уж разбитата престъпна банда – боса Митьо Очите.

 

автор:Звездомира Масдагаркова, ПИК