Когато английският крал Хенри VIII решава да се отърве след 24 години брак ( и 6 деца, все момичета обаче, което не му осигурявало престолонаследник)   от своята съпруга Катрин от Арагон, за да се ожени за Ан Болейн , подчинените му тълкуватели на църковния закон намерили по негова заповед “основание” да бъде преодоляна забраната за развода, валидна за всички католици. 

НА РЕПРОДУКЦИЯТА: Хенри Тюдор и Ан Болейн

 

 

 

 

Макар и папата да отказал да направи изключение за краля, придворните богослови в Кентърбери измислили причина Хенри да се отърве от брачните окови. Подшушнали му да се усъмни изведнъж в девствеността на съпругата си с близо четвърт век давност. Просто трябвало да каже, че Катрин е била вече съпруга на неговия по-възрастен покоен брат и че тя е консумирала брака си предварително. Следователно той имал основание да се освободи от нея.

Както знаем, това довело до скъсване на отношенията на Хенри  VIII с папата през 1534 г.и до специфичната английска реформация чрез възникването на Англиканската църква с провъзгласяването на върховенството на монарха над нея ( нещо като хибриден вариант между католицизма и възникващото в онзи момент протестантство в Европа, защото кралят приел протестанството, но продължавал да посещава католическите свещенодействия) . 

Напразно Катрин се клела пред Хенри, че не е изпълнила  брачния си дълг с брат му поради неспособността на баткото да направи необходимото ( ще да е бил проклет джендър, ако се вярвало на думите й). Хенри останал непреклонен в удобното си прозрение за нейната вина и Катрин била разкарана в манастир, за да легне в леглото й младата Ан.

———————————————————————————————————————

Тази аналогия ми хрумна във връзка с едно решение на днешните български тълкуватели на конституцията , мнозинството от които дължат пребиваването си в Конституционния съд на дългото управление на не особено образования, но много напорист в преследването на властта и целите си Бойко Борисов.

Мнозинството от тях, които го превъзхождат не просто интелектуално, но и професионално по своя капацитет да преценяват смисъла на който и да е документ, решиха да се принизят до нивото му и да откликнат на зададения от руската пета колона тон срещу приемането на т.н. Истанбулска конвенция, към чието отхвърляне Борисов се присламчи, за да се хареса на отровеното от съответната пропаганда большинство от негови подобия в България.

Ролята на Ан Болейн, която прелъстила Хенри, но му обещала консумация на връзката им само при законен брак, изигра в тази ситуационна трагикомедия  Корнелия Нинова. Тя прелъсти Борисов, придърпа го към себе си. Врътна му номера с “консервативния” завой на партийното кормило срещу течението на европейското левичарство и либералните европейски възгледи и се оказа “по-консерва” ( по Бай Ганьо) от него.

Нинова провокира ГЕРБ да търси вратички за бягство от себе си и да нагоди европейските препоръки за защита правата на жените и децата към собственото си герберско малодушие. Подобно на Атака, БСП и прочее консервирани на нивото на общия им произход сиамски тризнаци, Борисовата партия на конформизма се обяви “консервативно” срещу наклеветената Истанбулска конвенция – точно така,  както онзи ден премиерът бързо се присъедини и към ветото на президента Радев срещу поправка в закона, лобистки заложена в угода на приближен до властта олигарх.

В нашия случай обаче нашият Бойко Първи, когото трима папи са го галИли по главата ( по собствената му статистика и стилистика на изразяване) няма опасност да бъде отлъчен от неговия папа в Кремъл. 

Напротив, неговият папа ще благоволи да позволи на още български велможи да целуват крайниците на полковник Гундяев от КГБ, предрешен като руски патриарх. Той може да ръкоположи самия Бойко Първи за пожизнен победител на всякакви изброи с Божията ( кремълската) благословия, за да си гарантира безметежното маршируване на своята пета колона в бившата 16-та съветска република, в каквато предишните московски папуняци бяха превърнали на практика НРБ. 

Както Хенри VIII обаче, Бойко Първи също реформира поверената му църквапартия. Но си прави с нея каквото му се ще без никаква вътрешна съпротива. При това много по-категорично и безкръвно от Хенри, на когото се наложило да избие яростно съпротивяващите се верни на папата католици, а след това да отреже главата дори и на най-верния си сводник Томас Мор ( да не се бърка с онзи мечтател- утопист със същото име), който всъщност уредил да разтрогнат брака му с испанката. 

Повтарям, за разлика от английския крал, нашичкият нагаждач не среща никаква съпротива сред придворните и паството си. Ако им беше казал, че трябва да се гласува за някакъв измислен третия пол, открит от дебелата лупа на Каракачанов, микроскопа на Сидеров и двойно-стандартния телескоп на Нинова нейде между редовете на Истанбулската конвенция, те с радост биха вдигнали ръце или каквото още трябва там в подкрепа на общата им консервативна религия, към която вкупом се кълнат. 

На българската Ан БолейнНинова в момента й плетат интриги за партийно обезглавяване. Но Бойко Първи продължава да седи стабилно на трона си именно поради това, че не само не се решава на разрив със своя папа в Кремъл. С действията и бездействието си той се е доказал на поверения му пост, на който стана по-католик от папата – вече и мама Меркел е готов да подиграе , само да го оставят в играта. 

Такива като Ан БолейнНинова тук с лопата да ги ринеш ( и зариваш след обезглавяване) – чакат на опашка да бъдат употребени, но Бойко Първи е уникален и незаменим за своя папа!

Ако горните аналогии ви се виждат недостатъчни, обърнете внимание на факта, че Хенри  VIII слага началото на династията на Тюдорите от Лондон, а Бойко Първи е продължител на династичната простотия на Тодорите от Правец. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: http://clubz.bg/71137-oficialno_istanbulskata_konvenciq_e_protivokonstitucionna

Share on Facebook