На 23-ти юли изтече законният срок, в който една партия с 1 процент гласове, получени на последните парламентарни избори, трябваше да внесе в народното събрание подписка с искане за референдум “ за или против въвеждане на еврото в България”. По признание на организаторите, направено преди 4 дни, подписката се е провалила заради голям брой подписи, оказали се невалидни поради липсата на Единен граждански номер, който да удостоверява автентичността на подписалия се гражданин. 

Нека проевропейците в България обаче не се радват. Това, че една маргинална и предимно регионална политическа сила не успява да мобилизира 200 000 българи с протестна нагласа срещу въвеждането на единната европейска валута в България, за бъде внесена такава подписка в Народното събрание, както и фактът, че Парламентът би бил задължен да постави на обсъждане темата само при двойно повече легитимно събрани гласове, не означава, че опитите в тази посока няма да продължат. 

Миналата седмица от чешкия икономически всекидневник Hospodarske noviny (ihned.cz) поискаха мой коментар с въпроса дали не става дума за акция, подбудена от руската хибридна война срещу страна от ЕС и неговото единство. Сторило им се е странно, че в страната, с може би най-висока подкрепа за членството й в ЕС, тлее съпротива срещу приобщаването й в еврозоната. 

Как се отговаря на такъв въпрос като за чужда аудитория, която търси логиката за обясняване на шизофренното състояние на определени сегменти от българското общество, което с едната ръка аплодира притока на европейски субсидии ( както и на равни по обмен постъпления в страната от българските емигранти на Запад), а с другата козирува на хибридните инициативи на московската пета колона?

Да сте чували някоя партия у нас да си признава руското финансиране? В страни, като Франция, такива партии биват изобличавани. Не и в България. Така че можем само да “подозираме” очевидното…

Скромната ми прогноза е, че около ( и срещу) въвеждането на еврото предстои да се развихри голяма бутаница на опашката от желаещи да възпалят нови страхове. Ще се изпокарат само за едно “патриоти”, “консерватори”, “леви десничари” и десни леваци: кой да си припише бащинството в подмазването на Матушката ( и по тази линия).

БСП вече се позиционира с тлъст намек от страна на мастития си новоизлюпен говорител по всички теми, бившия журналист от в. “Дума” Александър Симов ( който се докопа най-после до депутатска заплата и спря да пише в родния му в. “Дума” ). Симов, който е част от вътрешния кръг на партийния връх в БСП, даде да се разбере в телевизионно предаване, че било време да се пита народът за нещо важно. Явно в БСП ги тресе гузната ( пред Москва и крайно левия им електорат) съвест, че не са инициирали референдуми за НАТО и ЕС . Този път смятат да “хванат последния влак”.  

Техните сателити от “Възраждане”, чийто лидер Костадин Костадинов напоследък е в първите редици до Нинова по време на митинги и шествия, подозрително лесно и миролюбиво си признаха, че не са сколасали да съберат нужните подписи срещу въвеждането на еврото. На този етап…

Пилотният проект за проучване на нагласите чрез започналото в края на април пробно събиране на подписи срещу влизането на България в еврозоната най-вероятно ще бъде последван  от ескалация на раздухваните опасения, че ни очаква продължение на европейското “иго”, каквото според Сидеров и други адепти на руската пропаганда ни е наложено насила. Към този писък е на път да се присъедини и червеният лидер БСП в левичарското пространство, който ще се опита да обедини около себе си на тази почва “народните маси”. 

 

 

 

 

Дали тези напъни ще се провалят, не може да се предскаже толкова лесно, колкото изглежда по законите на логиката ( но гледана от чужбина), според  която в  членството ни в ЕС се радва на стабилно преобладаваща подкрепа сред иначе силно обърканата ни нация. Някой можеше ли да предвиди, че опитът да бъдат подкрепени правата на жените чрез една европейска конвенция ще бъде извъртян и извратен до степен, че на българите ще им бъде внушена успешно лъжата за узаконяване на третия пол като истинска цел на документа, макар никъде в него да не се говори за нещо подобно?

Прагът на готовността за поддаване на лъжливи новини сред българското общество ( каквото и да означава това обобщение за силно разделените по остта Изток – Запад българи) явно е снижен до непредсказуеми нива. Политическите спекуланти, търговски пътници на московската пропагандна стока, разчитат тъкмо на това. Услади им се победата срещу измислените и невиждани от никого “джендъри” и се канят да приложат методите си на дезинформация и разгаряне на страсти срещу любимия ни български лев.

Както е казал чешкият патриот Юлиус Фучик, преди германските окупатори да го качат на бесилото: “хора, бдете”!

И не подклаждайте огъня на свещената простота, както онази старица е направила, хвърляйки съчки на кладата на първия реформатор в католическа Европа Ян Хус, на което той промълвил: “свещена простота”!

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: https://www.flagman.bg/article/152335

 

Share on Facebook