Куршум в сърцето на олигархията изпрати премиерът Бойко Борисов с оттеглянето на поправката в Закона за приватизация, от която щяха да се облагодетелстват с милиарди левове един куп крупни бизнесмени и да избегнат плащания към държавата. Начело с приватизатора на Български морски флот Кирил Домусчиев, който щеше да си спести 58 млн. лв. глоба, които дължи на страната ни за неизпълнени ангажименти по договора и които след битка на вицепремиера Валери Симеонов бяха присъдени от Върховния касационен съд.

В този критичен за страната и политическата класа момент министър-председателят нееднозначно показа, че нито за него държавата и нейните интереси стоят над всичко и никакви съмнения за лобизъм в полза на олигархията нямат място в управлението му.

Борисов доказа, че той и ГЕРБ са еманципирани от олигархията и ударно спря скандалния закон "Домусчиев", след като стана ясно какви ще са последствията от него. Така не остави никакви съмнения, че партията му не е в никакво корпоративно съдружие и няма да позволи на никого да окаля с подобен имидж политическата му и държавническа битност. А също и показа, че като достоен управленец е готов да поправи грешките на хората си, които за жалост не рядко го подвеждат, както вероятно е станало и в случая със скандалния закон.  

Не на последно място разби напълно митовете за каквито и да било олигархични зависимости и укрепи управляващата коалиция, заставайки за втори път зад битката на вицепремиера Валери Симеонов, благодарение на който бяха спечелени в полза на държавата тези 58 млн. лв. Не по-малко адмирации обществото дължи и на лидера на НФСБ, който остана непоклатим в борбата, въпреки нападките и провокации на задкулисието, което се опита да очерни неведнъж през тази една година, откакто се зае с ревизия на приватизационните сделки.

Симеонов устоя като истински патриот, който пожертва в един момент дори личния си имидж и рискува политическото си бъдеще във властта, в полза на по-голямата битка в името на държавата. И не на последно място показа, че дори малка партия като НФСБ, ако е на страната на правдата, има шансове да спечели. Не е пресилено да се каже, че това е звездният миг за него, защото доказа, че дори да си изправен срещу всички, има смисъл да се бориш за справедлива кауза.

Национална отговорност и бърза и адекватна реакция в скандалния случай прояви и президентът Румен Радев, който моментално задейства екипа си да подготви железни мотиви за вето на закона. И го внесе само няколко дни след приемането му в пленарна зала, за да не остави възможност и време за влизането му в сила, за което нагло настояваха един куп работодателски организации в писма до председателят на парламента Цвета Караянчева.

На този фон на консенсуса между изброените държавници лъсна тоталната липса на каквато и да било реакция от страна на опозицията в лицето на БСП, ДПС и „Воля”, както и на медиите. Сянката на зависимост и пълно подчинение на олигархията всъщност е надвиснала на тях и Корнелия Нинова на първо място дължи обяснение на съпартийците и избирателите си.

А връзките и задкулисието в медиите следва да бъдат сериозно разследвани от властта на фона на борбата с фалшивите новини и въвеждането на обществото в заблуждение. Именно това се случи около скандалния закон и последствията от него.