Босненското село Меджугорие, където според очевидци се е явявала Дева Мария, от днес е под надзора на Ватикана, предаде агенция Фена.

На 31 май тази година папа Франциск назначи архиепископ Хосер, досега специален пратеник на Светия престол, за апостолически визитатор в Меджугорие. Неговото назначение се смята за особено важно, тъй като статутът на Меджугорие все още не е определен.

Хосер пристигна днес в Меджугорие и ще започне своята служба с тържествена меса в местния храм "Свети Яков", съобщава БТА.

Досега католическата църква беше крайно сдържана по въпроса за Меджугорие, без да забранява поклонничеството, но и без да потвърди, че там е имало свръхестествени явления. Нещата се промениха, когато през 2010 г. папа Бенедикт Шестнайсети назначи кардинал Камило Руини да проучи случая Меджугорие, а делото му бе продължено от папа Франциск, който миналата година изпрати там Хосер, за да анализира ситуацията.

В изявления за медиите монсеньор Хосер е казвал, че първите явявания на Богородица в Меджугорие през пролетта на 1981 г. може да бъдат признати.

Според твърденията на шестима души, които по онова време са били деца, Дева Мария се е явила за пръв път в Меджугорие на 24 юни 1981 г. Някои от тях имат подобни видения и до днес. Заради своите послания Мадоната от Меджугорие е наричана Царица на мира.

Въпреки неопределения статут босненското село се посещава от милиони поклонници, за които трябва да се организира подходящо посрещане и религиозно обслужване. Според сараевския портал Кликс главната задача на Хосер ще бъде да подобри работата на свещениците с вярващите, които идват на поклонение. Светият престол съобщи по-рано, че става дума изключително за пасторална служба. Хосер ще остане в Меджугорие неопределено време.