Атина гони двама руски дипломати, а на други двама е забранено да влизат в страната, съобщи гръцкият вестник „Катимерини“, като се позова на високопоставени дипломатически източници.

Мерките са свързани с „противоправни действия срещу националната сигурност“ и „ са отговор на незаконни действия на гръцка територия, които представляват намеса във вътрешните работи на Гърция“, уточнява вестникът.

Сред обвиненията срещу руските дипломати са опити за събиране и разпространяване на информация, а също подкупване на държавни чиновници.

„Инициативата на Атина не е „гръм от ясно небе“, но е отговор на редица координирани действия в опит за разширяване на влиянието на Русия в Гърция“, пише още изданието.

Подчертава се, че Гърция желае да поддържа добри отношения с Русия, да съдейства за дружбата между двата народа, сътрудничеството между правителствата и субектите на гражданското общество в двете страни. По думите на източниците обаче това може да се прави само въз основа на паритет и при взаимно зачитане на суверенитета и независимостта на двете страни.

Атина винаги е била особено предпазлива в гръцко-руските отношения, както и в случая с отравянето на Скрипал, когато Гърция не последва примера на останалите западни държави, изгонили руски дипломати, припомня „Катимерини“.

Изданието твърди, че е имало опити Русия да се намеси в особено чувствителни национални проблеми и интереси на Гърция на Балканите и по-специално по въпроса за името на Македония. „Дипломатическите източници отбелязват, че решението на Атина се отнася изключително към действията на тези четирима души, а не общото добро отношение на Гърция към Русия“, се казва в публикацията, цитирана от РИА Новости.

Цитирани са и думи на източниците на изданието, че всякакви реакции в отговор на Москва ще доведат до „по-нататъшни рецидиви“.