Поисканото от италианския вътрешен министър и лидер на крайнодясната "Лига" Матео Салвини преброяване на ромите предизвика смут в управляващата коалиция и възмущение от страна на опозицията, предаде Франс прес.

Днес Европейската комисия, запитана по темата, припомни, че "общото правило е, че не може да се експулсира даден гражданин въз основа на етнически критерии".

Най-острите реакции на предложението на вицепремиера Салвини обаче дойдоха от Италия, включително от новото популистко правителство. Другият вицепремиер - лидерът на Движение "5 Звезди" Луиджи Ди Майо напомни, че преброяването на част от населението по етнически признак е в нарушение на закона в Италия.

"Радвам се да науча, че Салвини отхвърли всякаква хипотеза за изготвяне на досиета и преброяване на имигрантите, защото ако нещо е противоконституционно, то не може да се извършва", заяви Ди Майо снощи.

Вчера Матео Салвини предложи преброяване на ромската общност в Италия, за да се улесни експулсирането на незаконно пребиваващите чужденци сред тях, понеже, по думите, "италианските роми за жалост трябва да си ги държим у нас".

Тези думи предизвикаха вълна от възмущение сред опозицията и смут в редиците на правителството.

Салвини обаче отрече твърденията, че иска да се правят досиета на живеещите в Италия роми или да им се взимат пръстови отпечатъци и увери, че е загрижен за съдбата на децата в тази общност.

"Не възнамеряваме да правим досие или да снемаме пръстови отпечатъци от когото и да било, целта ни е да направим оценка на положението в лагерите на ромите", заяви Салвини снощи. "Някои говорят за "шок", защо? Аз мисля само за горките деца, които са учени да крадат и да нарушават закона", добави той в Туитър.

Днес, видимо подразнен от критиките, Салвини потвърди първоначалното си намерение.

"Няма да отстъпя и продължавам напред! Италианците и сигурността им са на първо място", написа той в Туитър.
Няма официални данни за броя на ромите в Италия, но според близко до тази общност сдружение те са между 120 000 и 180 000, повечето с италианско гражданство.

Лявата опозиция остро реагира на предложението на Салвини, което й напомня за расовите закони, приети по време на фашисткото управление през 30-те години.

"Италия се върна в 1938 г.", когато бяха приети тези закони, насочени срещу италианските евреи, заяви в Туитър сенаторката от левоцентристката Демократическа партия Моника Чирина.

45-годишният Матео Салвини е почти постоянно в светлината на прожекторите на политическата сцена откакто стана вътрешен министър на 1 юни.

Миналата седмица той се превърна в основна новина със забраната си да бъде допуснат в италианско пристанище хуманитарният кораб "Акуариус" с 630 мигранти.

Твърдата антиимигрантска реторика на Салвини и мерките му срещу хуманитарни кораби с имигранти са все по-популярни сред избирателите, отбелязва ДПА. Според италианските медии Салвини все повече засенчва съюзника си в правителството Движение "5 Звезди", въпреки че то взе близо двойно повече гласове на парламентарните избори от 4 март. Последните проучвания на избирателните нагласи показват, че "Лигата" на Салвини вече е с 25 процента подкрепа спрямо получените на 4 март 17 процента, а Движение "5 Звезди" губи рейтинг, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.