Летният сезон стартира и излезе класация, показваща кои предвиждат ваканция  през това време. Оказва се, че 65% от жителите на Дания планират да заминат на ваканция това лято, а след тях се нареждат италианците и испанците (64%), португалците (59%) и британците (58%).

Само 51 на сто от французите смятат да заминат на ваканция през лятото, като изпреварват единствено германците, едва половината от които планират летен отдих, пише "Монитор".

Разликите в бюджета не са свързани с различния стандарт на живот в европейските страни. Брутнит вътрешен продукт (БВП) на човек от населението във Франция, например, е по-висок от този в Испания и Италия, но жителите на последните две държави са предвидили да заделят по-голям бюджет за лятната си ваканция.

За сметка на това датчаните смятат да похарчат само 1385 евро това лято, въпреки че БВП на човек от населението е значително по-висок, отколкото в другите европейски страни, изследвани от Yougov.

Разликите в бюджета се обясняват по-скоро с "културните различия", най-вече във връзка с отношението към парите и консумацията. 58% от британците смятат, че парите са да се харчат и са възприемани като средство за удоволствие, докато само 44% от пестеливите датчани са на същото мнение.

Полът и социалният статус също оказват влияние върху намеренията за заминаване на ваканция и планирания бюджет. Мъжете и хората с високи доходи очаквано смятат да похарчат повече пари по време на лятната си ваканция от останалите, показва изследването.