Премиерът Борисов напоследък все по – често “не може да схване” или се “чуди” защо някой протестира именно срещу него и политиката му на съглашателство с Кремъл васалитет пред него. След първия митинг в края на миналия месец срещу намерението му да  вдъхне нов живот на уж погребания руски проект АЕЦ “Белене” Борисов заяви, че не можел да схване защо по време на посещението на президента Радев граждани протестират точно под неговите премиерски прозорци.

Днес Борисов, който май е изчерпал аргументите си, буквално повтори реакцията си. След протест на граждани пред Народното събрание тази сутрин, където управляващото опозиционно на евроатлантическите интереси на страната абсолютно русофилско мнозинство бае над възкръсването на мъртвия руския проект, Борисов снизходи да забележи този ( шумен иначе) протест  с подмятане по адрес на организаторите ( от “Демократична България”). Чудил се защо го наричат слуга на Путин, след като Радев бил пръв при Путин. За радост на русофилския консенсус в Народното събрание нарече протестиращите “отломки”.

Участвах в протеста. Като “отломка” от българската журналистика, която потъна в океана на свободното слово с повече от 70 позиции надолу в международните класации спрямо онова 35 място в света от времето, когато Борисов нахлу в политиката насам, имам желание да ( му) обясня, защо точно той, а не президентът Радев трябва да бъде държан отговорен за безотговорното начинание с реанимирането на руската амбиция да увековечи енергийния си ядрен диктат над България. 

Не, че Радев заслужава друго, освен същите освирквания ( които и получи в този блог), но в състезанието по разпродажба на български суверенитет на тържището на Путин думата и ролята на ограничения в пълномощията си български президент имат предимно символично значение. Когато Първанов прокарваше тази пътека за удвояване и утрояване на зависимостта ни от Русия в енергетиката той беше в комбина с изпълнителната власт, която ни най-малко не се засегна от вероломното изземване на пълномощията й от страна на Гошето ( както го наричат близките му интимно още от времето на кариерата му на партиен работник в Института по история на БКП). 

След среща с Путин очи в очи на енергиен форум в Загреб Гошето ни осведоми през лятото на 2007 – ма, че ще строим “Южен поток”. Не беше питал нито парламента, нито Брюксел ( в годината, през която станахме член на ЕС и в която той държа първата си и последна реч в Брюксел, скандализирала мнозина с някои намеци по адрес на ЕС още по онова време – повече не го поканиха през двата му мандата за нещо подобно). 

По мерките на нормалната дипломация и на обичайните правила в международните отношения събитията след това се развиха светкавично. Путин се появи като някакъв енергиен руски Месия в София месеци по късно. На 19 януари в София беше подписан т.н. троен енергиен шлем.

Радев се ползва в случая от смекчаващото вината му обстоятелство, че като “натовски генерал” Путин не пожела веднага да го привика, а изчака година и половина да го привика на аудиенция. Явно този път беше по-предпазлив да залага на куция президентски кон, след като и трите му проекта от тройния шлем се препънаха в България.

Борисов дълго и неоснователно се хвалеше, че той ги е спрял, макар на всички да беше ясно, че това се случи под натиска на независещи от него обстоятелства- като загубата на руски интерес към потролопровада “Бургас – Александруполис” или загубата на търпение от страна на Русия по отношение на обраслия с условия заради европейските правила проект “Южен поток”, спрян от самия Путин през декември 2014 г. и префасониран на “Турски поток”. 

Колкото до АЕЦ “Белене”, Борисов черпеше дивиденти от двойната си игра . На Запад намигаше, че се е събразил с основателните заблежки за опасността Русия да изгради още един опасен за колективната сигурност на континента нов ядрен трансграничен проект. А на Изток шушукаше, че го е направил с голямо нежелание. 

Сега обаче Борисов се намира под натиска да докладва на Москва какво смята да прави с обещанията си да преразгледа забраната да се строи нова руска ядрена цетрала. Путин му отправи този ултиматум по време на посещението на Радев в Сочи и му даде срок до края на юни. И ето, че генерал Борисов, който пребивава на върха на реалната власт в България в изключително комфортната атмосфера на проруския парламентарен консенсус, козирува отново на полковник Путин. И изпълнява. 

Не бях изчерпателен, но съм сигурен, че съм ясен. Дори и за Борисов, който твърди, че схваща трудно. Явно ще се наложи протестите да продължат, докато схване. Така че утре ще има отново протест пред Народното събрание по същото време. 

НА СНИМКАТА: Авторът на днешния протест с надпис на челото “Който я построи, той и ще ни пороби“.
 Дали не трябва да бъде увеличен надписът, за да схване Борисов, ако погледне зад пердето на парламента?

 

 

 

 

 

Share on Facebook