Кандидатите ГЕРБ и БСП отиват на балотаж за кметския пост в село Галиче. Това показват данните от предварителното преброяване на бюлетините, съобщава "Фокус".

Кандидатът на БСП Веселин Тушинов е получил 388 гласа, а Страхил Стоянов от ГЕРБ – 369. В кметската надпревара участваха общо трима кандидати, като издигнатият от ВМРО – Българско национално движение Николай Банков не достигна до втория тур на изборите. Изборният ден в населеното място приключи при 61 % избирателна активност.

Гласували са 915 избиратели от 1497 имащи право на глас. На територията на кметството бяха разкрити 4 избирателни секции. Трима са кандидатите за кметския пост - Страхил Стоянов - ПП ГЕРБ, Николай Банков - ВМРО – Българско национално движение и Веселин Георгиев Тушинов – БСП.

До изборите се стигна, след като през февруари съдът прекрати правомощията на предишния кмет на населеното място - Ценко Чоков, защото от 2016 г. е в ареста и не може да изпълнява задълженията си. Преди малко повече от седмица Чоков, който заемаше кметския пост в Галиче 20 години, бе признат от Специализирания съд за виновен за отвличане, побой и палеж на автомобил и бе осъден на 4 години и 6 месеца затвор, от които 2 години ще му бъдат приспаднати заради престоя му в ареста.