"Топлофикация София" иска увеличение на парното и топлата вода с още 4% заради планираните ремонти през лятото. Отделно поскъпване от юли се очаква и заради предвиждания скок на природния газ с близо 16 на сто. Според изчисленията на експерти, ако цената на природния газ се вдигне с 16 на сто, както иска държавната "Булгаргаз", това би увеличило цената на топлата вода с между 7 и 10%.

С исканото увеличение заради ремонтите, което е на обща стойност 9 млн. лева, общият ръст би стигнал до 14%. Отражението на инвестициите и в ремонти, и в самата инвестиционна програма - това е заложено в самия модел, който ние сме предложили на регулатора за утвърждаване на цени в самия регулаторен период, каза Боян Паунов, директор в "Топлофикация София", цитиран от БНТ. Окончателно решение енергийният регулатор трябва да вземе до началото на юли. Ремонтите на "Топлофикация" ще започнат на 5 юни и ще продължат до края на септември.

Стремили сме се в максимално кратки срокове да бъде изпълняван ремонта, но така или иначе тръбите и съоръженията, както споменах преди малко, изградени преди толкова много години, се нуждаят от по-продължителен период за ремонт, заяви Николай Колев, директор в "Топлофикация София".