Франция разследва циментовия гигант "Лафарж" по обвинение в прехвърляне на пари на "Ислямска държава" и на Джебхат ан Нусра, клон на Ал Кайда. Според една от версиите на разследването концертнът е изградил завод за цимент в Сирия, а после са плащали на терористите за безопасността на бизнеса си. Става въпрос за за милиони евро, като финансовите транзакции са извършени в навечерието на нападението срещу Шарли Ебдо в Париж през 2015 г., пише "Труд".

Да се зациментира международният тероризъм

За да започне бизнеса си в Сирия, концернът "Лафарж" не избира най-доброто време. Заводът, който се намира в североизточната част на страната, е пуснат в експлоатация през 2010 г., малко преди избухването на военните действия. Тази територия скоро попада под контрола на умерените ислямисти, а през 2014 г. властта над този район беше поета от Ислямска държава. Въпреки войната, ръководството на Лафарж решава да продължи производството на цимент, като се съгласи да изплати обезщетение на екстремистите.

В несигурната обстановка, в която работи, компанията "Лафарж" финансира няколко ислямистки групировки, които се сменяли една след друга в региона. Според Лондонската одиторска компания PricewaterhouseCoopers (PWC), от 2011 до 2015 г., "Лафарж" изплаща на фундаменталистите с различни убеждения 13 милиона долара. Друг доклад, съставен от експертния център на САЩ Baker McKenzie, определя тази сума, предадена на Ислямска държава, само за периода от 2012 до 2014 г. на не по-малко от 500 хиляди долара.

Ръководството на циментовия гигант, което е тясно свързано с политическите елити, се опитва да отхвърли всички обвинения. Проведеното през 2016 г. парламентарно разследване стига до извода, че не са извършени плащания на ислямистите. Но все пак, през 2017 г. компанията не само признава вината си, но също така прави кадрови промени в персонала си и няколко топ мениджъри подават оставка.

"С тези пари могат да бъдат подготвени терористични атаки"

И тогава разследването по случая "Лафарж" получава неочакван обрат. Първоначалната защитна версия на компанията, че са изнудвани за пари от Ислямска държава, поражда съмнения. Оказва се, че циментовият гигант е платил на ислямистите и през 2015 г., въпреки че заводът вече е затворен. В някои наблюдатели възникват подозренията, че бизнесът на "Лафарж" е използван за канал за финансиране на тероризма.

Делото на "Лафарж" се разглежда в съда от 2016 г. Жалбата срещу компанията е подадена от организацията с нестопанска цел Sherpa, специализирана в борбата с икономическите престъпления. Според активисти за правата на човека, компанията се опитва да се защити чрез нечестни средства. Sherpa поиска от прокуратурата да открие друго дело срещу "Лафарж" – по обвинение за подкупване на свидетели.

Френското обществено мнение е шокирано от факта за прехвърлянето на големи суми пари на терористите през 2015 г., когато страната беше подложена на серия от терористични атаки, отговорността за които бяха поети от Ислямска държава и Ал Кайда, воюващи по това време в Сирия. "Кой ще докаже, че част от парите, изплатени от страна на "Лафарж", не са отишли за подготовката на терористични атаки във Франция?" – попита адвокатът на Sherpa Мари Досе. Мнозина споделят нейното възмущение – всъщност, както е известно, екстремистите не се нуждаят от специални разходи. За организацията на масовото убийство в Париж на 13 ноември 2015 г., на терористите са им били необходими само 82 хиляди евро.

Франция също подкрепя ислямистите

Всичко това ще придобие особено значение, ако си припомним политическата позиция на Франция по отношение на сирийската война. През 2012 г. външният министър Лоран Фабиус изрази подкрепата си за екстремистката групировка Джебхат ан Нурса. Тогава по това време "Лафарж" изплаща големи суми на сирийските ислямисти, включително и на Джебхат ан Нурса. Фактът, че тази организация е клон на Ал Кайда, беше научен едва една година по-късно. От известно време линията на Елисейския дворец и бизнес стратегията на циментовия гигант удивително съвпадат.

"Делото на "Лафарж" е много объркващо, тъй като парите преминат през многобройни посредници", казва директорът на РИА Новости Юри Рубински, ръководител на Центъра за френските изследвания към Института за Европа към Руската академия на науките. Според него именно това, позволява на компанията да се защитава в съда.

Според Рубински, Франция е извлекла уроците си от инцидента. "Сега французите провеждат съвещания на високо равнище за борба с финансирането на тероризма", прави своите заключения експертът.