Само преди броени дни Борисов се провикна ( театрално), че нарежда на своите сервитьори да хранят европейските лидери, пристигнали в София, само с храни, купени от български магазини. Това беше един от най – най -  популистките му изблици, чиято цел беше да покаже, че е готов да накаже ( с туземна българска храна) вероломните европейци, които си позволяват да имат по-високи критерии за качеството на храните в техните държави, докато на нас ни пробутват ядене по по-ниски стандарти. 

Основната идея на Борисов беше да натрие носа на конкуренцията си в състезанието по популизъм от БСП, която, начело с произведената в омбудсман от самия него Мая Манолова, превърна в своя важна политическа тема въпросът за двойните стандарти по отношение на качеството на храните в ЕС, според които ние тук се мъчим с по-малко качествени продукти. 

И ето, че настъпи моментът Борисов да инквизира с ниско качество ( спрямо други страни в ЕС) своите знатни еврогости. 

Но ето как той ги нагости, според меродавния за кухнята на властта сайт ПИК. Явно Борисов се е смилил и се е отказал да мъчи своите благодетели. 

Четем от извора на посветените в кухнята на властта, които гребат с пълни черпаци от казана й информационните дреболийки и щедро ни ги поднасят, за да се възхищаваме на разхищаването. Само ще вметна по отношение на трюфелите, че тях ги откриват обикновено прасетата ( нищо лично спрямо агенция pig) . 

ВИП ВЕЧЕРЯ! Четиристепенно меню за Срещата на върха в София – ето какво ще хапват евролидерите у насhttp://pik.bg/вип-вечеря-четиристепенно-меню-за-срещата-на-върха-в-софия—ето-какво-ще-хапват-евролидер-news750783.html

“радиционни българския ястия от био-продукти очакват ръководителите на 28-те държави членки на Срещата на върха в София тази седмица, въпреки заканата на премиера Бойко Борисов да ги посрещне с храни от хипермаркетите заради двойния стандарт, прилаган от Западна Европа.

Преди минути Лиляна Павлова посрещна в “София тех парк” премиерът Бойко Борисов. Очаква се двамата да посрещат заедно ВИП гостите за вечерята по-късно днес, която е закрита за медии.

Освен официален обяд, на 17-ти май за лидерите е подготвена и специална вечеря.

Традиционна българска кухня с модерен привкус. Четиристепенно меню, приготвено от 15 шеф готвачи, ще опитат европейските лидери. Три вида салати, телешки кюфтенца с различни видове лютеница, гарнирани с чипс от картофи, биволски стек с трюфели.

“Дълго време търсихме продукти, които да са биосертифицирани и примерно месото да е от добър сорт, плодовете, зеленчуците”, обясни Борислав Паунов, главен готвач за Срещата на върха.

Биволското бонфиле е от ферма в Стара планина. То ще бъде поднесено със сос от български черни и бели трюфели. Акцент към ястието са пюре от земна ябълка и пащърнак, гарнирани с бейби моркови. Тази вечеря е предизвикателство за Шеф Паунов. Той признава, че с вълнение ще запретне ръкави в кухнята за нея.

“Това са все пак хора, които обикалят целия свят и опитват всякакви неща и да ги изненадаме от наша страна трябва да сме се подготвили”, добави Борислав Паунов.

Изненада несъмнено ще бъде десертът – класически ореховки, но атрактивно поднесени – с кисело мляко и рози с мус от сезонни плодове. Над 900 журналисти ще отразяват срещата на върха в София. “

Не че завиждаме на заслужилите да хапнят изискани храни европейски лидери, но пък научаваме отново що е то е да си слуга на статуквото: те плюскат, ние пляскаме. 

НА СНИМКАТА: Илюстрация към темата от меродавния източник, цитиран по-горе

 

Share on Facebook