Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжен съд - Пловдив, с която Никола Д. беше осъден на 20 години затвор за убийството на сина си Иван Д., извършено по особено мъчителен начин. Съдът не прие версията на подсъдимия, че пострадалият се е самозапалил.
 
Тези твърдения са категорично опровергани от показанията на полицейските служители и лекарския екип, пристигнали на мястото на инцидента. Иван Д.  все още е бил в състояние да разговаря с тях и сам е разказал за инцидента. Думите му са били потвърдени и от неговата майка, която пред съда се е възползвала от правото да не дава показания, като съпруга на подсъдимия. Споделеното от свидетелите е подкрепено и от изготвените по делото експертизи.
 
На 27.12.2016 г. вечерта, подсъдимият Никола Д. консумирал алкохол в дома си в с. Отец Кирилово. Започнал да се заяжда със съпругата си, понеже синът им взел заем в размер на 10 лв. от човек от селото. Взел бутилка от сок, пълна с бензин, и заявил, че отива да запали автомобила на сина си. В този момент Иван Д. влязъл в къщата на родителите си. Между него и баща му възникнал конфликт по повод взетия заем. Подсъдимият изсипал върху главата му бензина от бутилката. След това щракнал със запалка и огънят бързо обхванал както дрехите на пострадалия, така и областта на лицето, тялото и ръцете. 

Виждайки, че синът й гори, майка му го отвела в банята, поливайки го с вода. Подсъдимият също се включил в гасенето на дрехите на сина си. Пострадалият бил транспортиран до УМБАЛ „Св.Георги“ ЕАД гр.Пловдив и настанен в Клиниката по изгаряния. Въпреки оказаната медицинска помощ, починал от тежките изгаряния два месеца по-късно. 

Решението на Пловдивския апелативен съд не е влязло в сила и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.