Папа Франциск отправи в публикувано днес комюнике нов призив за мъдрост и предпазливост след спорното решение на САЩ да признаят Ерусалим за израелска столица, предаде Франс прес.

"Светият отец отправя отново призив към всички страни да проявят мъдрост и предпазливост и се моли усърдно в този особено тежък момент водещите политици да поемат ангажимент да предотвратят нова спирала на насилието", се казва в комюникето.

В сряда папата вече изрази загриженост и призова за зачитане на статуквото в съответствие с резолюциите на ООН, припомня АФП. Днес Ватиканът заяви, че следи много внимателно ситуацията в Близкия изток и особено в Ерусалим - град, свещен за евреи, християни и мюсюлмани.

Папата призова водещите политици "да отговорят с дела и думи на желанието на хората в тези изстрадали земи за мир, справедливост и сигурност". Преди началото на събранията на Арабската лига и Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) Ватиканът "напомня известната си позиция по въпросите, които засягат уникалния характер на Свещения град и безусловната необходимост от спазване на статуквото в съответствие с решенията на международната общност".