100 деца са заразени с хепатит А, като най-много са случаите в ОУ "Христо Смирненски". Затова родители се заканват, че ще спрат да пускат децата си на училище. Причината е епидемия, разпространила се от ромската махала. От миналата година има случаи, твърдят родители пред NOVA.

"Пращаме си децата на училище с предупреждения да не си пипат устата, да си мият лицето", каза една от майките. Имало случаи и в детска градина. Досега институциите не правят нищо, оплакаха се родителите.

Те официално поискаха да се ограничи достъпът на роми до детските градини и училищата. Кметът на Раковски Павел Гуджаров пък каза, че са извършени дезинфекции и се ликвидирали незаконни сметища. "Постарахме се да дезинфекцираме улиците в ромската махала с препарат на хлорна основа - преди две седмици", добави той.

От РЗИ заявяват, че всички болни са хоспитализирани и са дадени препоръки на семействат,а къдеот има болни. Не е работа на РЗИ да дезинфекцира в ромската махала – служители на общината трябва да го сторят, е коментарът на здравната служба.

"Сигурен съм, че дезинфекцията в детските градини и училищата е на ниво", отвърна Гуджаров.

Днес пък ще има заседание на общински и държавни институции, за да решат кризата.