4-годишна сага с четири магазина, разположени от северната страна на Римския форум в Пловдив, е напът да приключи в петък. Издадена е заповед за премахването им, а задачата е спусната на зам.-кмета по обществен ред Георги Маринов. Той не скри, че очаква циркове от страна на реститутите, които в началото на годината осуетиха подобна акция. Тогава те прогониха зам.-кмета Димитър Кацарски, на който беше поверена операцията. На самите павилиони са разлепили надписи, че действията на местната власт за незаконни.

"Този път ще има и полиция, а самото премахване е възложено на "Жилфонд", категоричен е Маринов. Той определи маршрута на товарните автомобили, които ще извозват отломките. Те ще влизат по ул. "Лавеле", за да минат през централния площад и да стигнат до въпросните обекти. Три от тях вече не работят. В тях се продаваха закуски и тракийски катми, чанти и обувки. Единствено магазинчето за сувенири още действа, а продавачката се чуди какво ще прави, след като го съборят.


Години наред общината водеше дела с реститутите, които притежаваха въпросните магазини, вдигнати като временни конструкции. Тя бяха поставени, след като през 1999 г. областната управа им възстанови имота по закона за реституцията. Общината обжалва заповедта с аргумента, че е незаконна. Спорът мина през съда.


От градската управа са категорични, че мястото на временните търговски обекти не е на централния площад. Според местната власт те закриват гледката към античния Одеон и пречат да бъдат извършени проучвания от северната страна на Римския форум. Намерението е след разкопките паметникът да бъде свързан със западните пропилеи на древния площад.