Предприемчиви български цигани дърпат конците на мафията, която се занимава с трафик на нелегални мигранти към Европа. Турските власти обаче действат, но все още им е трудно да стигнат до организаторите на каналите през границата, заяви в Пловдив днес вицепремиерът Валери Симеонов, предава репортер на Glas.bg.

"Историята е винаги една и съща. Случаите с така наречения филм... видяхте, че има трафиканти от турска страна. За ваша информация да кажа нещо, което не го знаете, но голяма част от работещите в Турция трафиканти са българи", каза Симеонов.

И уточни какви точни са тези българи: "Да... цигани например има такива, които са от някои известни райони и квартали, които не смеят да се върнат в България, защото ще бъдат задържани. Най-различни случаи... когато има голямо търсене, има и голямо предлагане".

Симеонов коментира и случая със задържаните в Одрин трима българи, които се опитали да изведат от Турция група привърженици на забранения край Босфора мюсюлмански проповедник Фетхулах Гюлен:

"България ще защити своите граждани ако имат нужда от защита. Ако са престъпници как да ги защитава и защо да ги защитава? Имат права, ще бъдат изправени пред съд. Нали не очаквате вицепремиер да тръгне да защитава престъпници?".