Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич бе осъден на доживотен затвор от Международния наказателен трибунал в Хага, който го призна за виновен по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предава AFP.

"Заради извършването на тези престъпления съдът осъжда Ратко Младич на доживотен затвор", обяви председателят на съдебния съвет Алфонс Ори.

Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич бе изведен от заседателната зала на Международния трибунал в Хага, след като обвини съдиите в лъжа.

Председателят на съдебния съвет Алфонс Ори нареди Младич да бъде изведен от залата, малко след като отхвърли искането на защитата за почивка поради високото кръвно налягане на подсъдимия.

"Те лъжат, лъжат. Не се чувствам добре", извика Младич, преди да бъде изхвърлен от съдебната зала от двама охранители на ООН.

Ратко Младич, генерал на босненските сърби e една от ключовите фигури в клането в Сребреница от 1995 г.

Според обвинителния акт, Младич е виновен за едни от най-кръвопролитните събития във войната в Босна и Херцеговина – обсадата на Сараево, етническото прочистване в района на Приедор и клането в Сребреница.

Точно преди 11 месеца, прокурорът Алън Тайгър произнесе заключителните думи на процеса срещу Младич със следното изречение: "Етническото прочистване в Босна и Херцеговина не е следствие от войната, то е военна цел. Крайната цел на Младич бе създаването на сръбска държава. Преследвайки я, Младич и (Радован) Караджич отведоха Босна и Херцеговина в ада".

Оттогава насам съдиите анализираха аргументите на обвинението и защитата, за да вземат решението, което в сряда ще бъде обявено от председателя на съдебния съвет, нидерландецът Алфонс Ори.