В Кремъл не е постъпила информация от нито една служба за каквато и да е аварийна ситуация, която може да е довела до изхвърляне в атмосферата на рутений-106 (Ru-106). Това заяви пред журналисти говорителят на Президентството, Дмитрий Песков, цитиран от ТACC.

"Засега не разполагаме с информация от нито едно наше ведомство за каквито и да било аварийни ситуации, които може да са довели до подобно изхвърляне (на рутений-106). Разбира се, ние имахме контакт с всички наши ведомства, които имат отношение към тази сфера, и от нито едно от тях до този момент няма потвърждение", увери говорителят на Кремъл.

Припомняме ви, че вчера Федералната служба по хидрометеорология и мониторинг на околната среда (Росхидромет) съобщи за "екстремно" радиационно замърсяване.

В разпространеното съобщение се уточнява, че в село Аргаяш, Челябинска област, недалеч от завода за производство на компоненти на ядрени оръжия "Маяк", в периода 26 септември-1 октомври е регистрирано "екстремно високо" замърсяване с изотопа рутений, което е превишавало нормата 986 пъти.

При това в края на септември продукти от бета-разпада са открити в Република Татарстан, във Волгоград и Ростов на Дон.

В периода 29 септември-3 октомври в атмосферата на европейските страни също е имало увеличение на концентрацията на рутений-106, "започвайки от Италия и продължавайки по-на север в Европа".

Повишени нива на рутений-106 във въздуха са отчетени от шест измервателни станции на територията на ФРГ, а също и в няколко други държави от Европейския съюз, сред които Австрия и Италия.

Вчера от здравното ми министерство обявиха, че радиоактивен облак е преминал и през България и е засечен над няколко населени места, но опасност за населението няма, тъй като нивата на радиоактивност са били под допустимите.

Родните експерти настояват, че стойностите не налагат предприемането на никакви радиационно-защитни мерки на територията на цялата държава.