След съобщенията на няколко европейски агенции за наблюдение на радиоактивността за преминаването над Европа на радиоактивен облак с неясен произход в края на септември и началото на октомври, Орлин Стоянов от Националния център по радиология и радиационна защита увери, че няма данни над страната ни да има облак, който съдържа радиоактивния радионуклид рутений-106, предава БНР.
 
"На хората бих казал, че нямат никакво основание да се притесняват, нищо не налага от тези концентрации никакви радиационно – защитни мерки. Хората трябва да бъдат успокоени, че се провежда мониторинг в страната. Този мониторинг е на ниво, данните са изнесени публично, оповестени са", каза той.

Стоянов посочи също, че вече е оценено откъде произтича замърсяването и е въпрос на време този, който го е допуснал, да си признае:

"Вече е моделиран процесът, оценено е откъде произтича замърсяването, т.е къде е протекло някакво събитие, което е довело до изхвърляне на рутений. Въпрос на време е този, който е допуснал събитието, да признае за допуснатото.
 
Това са моделни оценки и аз не се наемам да цитирам моделите. За България – няма данни в България да е протекло това събитие."