Уволненият вицепрезидент на Робърт Мугабе и сочен за следващ президент на Зимбабве Емерсон Мнангагва заяви, че се връща в страната си, предаде ДПА. "Искам да поздравя зимбабвийския народ за достигането на този исторически миг", каза Мнангагва в изявление след оставката на Мугабе като президент.

"Заедно ще осигурим мирен преход за затвърждаването на нашата демокрация и ще донесем ново начало за всички зимбабвийци, и ще създадем мир и единство. Връщайки се в родината, очаквам с нетърпение заедно с вас, народа на Зимбабве, да се заемем с политическите и икономически предизвикателства пред нашето обично Зимбабве", каза той.

Миналата седмица 93-годишният Мугабе беше поставен под домашен арест, след като военните извършиха безкръвен преврат. Завземането на властта беше предшествано по-рано този месец от уволняването от Мугабе на Мнангагва като негов вицепрезидент, отбелязва ДПА.

След като беше отстранен от поста си, Мнангагва избяга в Южна Африка, заявявайки, че се опасява за живота си.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт заяви, че след оставката на президента Робърт Мугабе зимбабвийският народ иска "нова ера" и край на международната изолация, предаде Асошиейтед прес.

Науърт посочи, че американската страна не е сигурна какви действия ще бъдат предприети в краткосрочен план по отношение на управлението на Зимбабве. Тя заяви обаче, че в крайна сметка трябва да бъдат произведени "свободни и честни избори". Говорителката каза, че САЩ призовават за "безпрекословно зачитане върховенството на закона и за (прилагане на) утвърдените демократични практики".

Науърт отказа да заяви дали процесите, довели до свалянето на Мугабе, представляват преврат. Тя обаче посочи, че зимбабвийският президент в крайна сметка е решил да се оттегли след процедура по импийчмънт.

Науърт осъди вчерашното нападение срещу джамия в Нигерия, при което загинаха 50 души, като същото направи и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Говорителката на Държавния департамент заяви също, че Русия носи отговорност за случващото се в Сирия, предаде ТАСС. По думите й освен за случващото се като цяло, руските власти носят отговорност за оказването на въздействие върху сирийското правителство и предотвратяването на химически атаки в Сирия.

Науърт заяви също, че САЩ искат бюрото на Оргазнизацията за освобождение на Палестина във Вашингтон да остане отворено, както и че американската страна разговаря с палестинците по въпроса.

В изказването си говорителката също защити решението на Държавния департамент и в частност на държавния секретар Рекс Тилърсън Ирак, Афганистан и Мианма да останат извън обявявания ежегоден списък на страните, нарушаващи стандартите срещу използването на деца войници.

Върховният комисар на ЕС за външната политика Федерика Могерини заяви, че Мугабе е подал оставка, вслушвайки се в гласа на народа си. (БТА)