Големите надежди, че на Марс има вода, може да се окажат безплодни. Учени от американския геоложки институт смятат, че тъмните ивици на червената планета може да са от движещ се пясък, а не от вода.

Резултатите на екипа, ръководен от Колин Дъндан, оборват изследване от 2015 г., показващо, че линиите по някои марсиански склонове може да са признак за налична вода на планетата.

Ако има някаква вода, тя е много малко и не е определяща за живот, припомня АП, цитирана от БТА.

Специалистите на НАСА обаче настояват, че това предстои да бъде установено.

Майкъл Майър, главният учен на програмата за Марс, изтъква, че новото изследване не изключва наличие на вода. "Възможно е обаче да не е толкова вълнуващо, както би било при идеята за реки, стичащи се по скалите", каза той.

Екипът на Колин Дъндас е измерил 151 от тези тъмни ивици на 10 места. Повечето от тях завършват със склонове между 28 и 25 градуса, каквито са пясъчните дюни както на Марс, така и на Земята.

Тънък слой прах върху тях, който се движи и понякога изсветлява повърхността, може да обясни защо ивиците се виждат през марсианското лято, а след това изчезват до следващата година.

Ако тези ивици са сухи, "това показва, че на Марс напоследък не е имало значимо количество течна вода", пишат учените в сп. "Нейчър джиосайънс".