Германската канцлерка Ангела Меркел се сблъска с най-голямата криза в своята кариера, след като преговорите за съставяне на ново правителство се провалиха, разтърсвайки страната, която е политическа и икономическа опора на Европа, пише в. "Ню Йорк таймс".

Провалът на преговорите между консерваторите на Меркел, свободните демократи и Зелените внезапно засили перспективите за нови избори в Германия. Това стана по-малко от два месеца след парламентарните избори през септември, на които изглеждаше, че Меркел си е осигурила лидерския пост за четвърти мандат, припомня БТА.

Канцлерката каза, че продължава да се надява да състави правителство на мнозинството, но подчерта, че ако бъде принудена да избира, ще предпочете нови избори вместо правителство на малцинството.

В Германия свикването на нови избори не е проста процедура. Германската конституция, която е написана, имайки предвид нестабилните правителства през 20-те и 30-те години на 20 век и рухването на Ваймарската република, включва няколко процедурни препятствия, осигуряващи продължителен и труден процес, изтъква американското издание.

Някои побързаха да свържат ситуацията в Германия с по-широката криза на демокрацията на Запад. Други заявиха, че проблемите на Германия в много отношения са просто знак, че тя става по-нормална. Страната е имала само четирима канцлери от 1982 г. и поредица от центристки правителства, управлявали с консенсус.

Кризата избухна седем седмици след парламентарните избори, които въведоха дясната партия "Алтернатива за Германия" в парламента и в известен смисъл върнаха политиката в страна, където отдавна не е имало дебати и политически разногласия, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Политическата криза в Германия преди всичко бележи отслабналото влияние на Меркел във вътрешнополитически план след 12 години на власт, посочва британският в. "Гардиън".

Този упадък беше причинен от бежанската криза през 2015 г., която разтърси управлението на канцлерката. Тя излезе отслабена от изборите през септември, на които спечели 33 процента от гласовете. Макар че нейната партия беше очевидният лидер, избирателите за първи път дадоха на шест партии достатъчна подкрепа за влизане в парламента. Много от консервативните избиратели, особено на изток, подкрепиха "Алтернатива за Германия", която спечели почти 13 процента от гласовете.

Евентуални нови избори може да отворят възможността за начало на ера след Меркел в Германия, тъй не е ясно дали канцлерката може да остане на поста, отбелязва "Гардиън".

Подходът на Меркел идва към края си, пише германският в. "Велт". Досега девизът на канцлерката беше: няма алтернатива. С този метод тя постигна забележителни успехи, особено на международната сцена. В същото време обаче това доведе до деполитизиране на политиката, най-вече във вътрешнополитически план, коментира изданието.

Според "Велт" неуспехът на Меркел да състави коалиция със Свободните демократи и Зелените има и добра страна, защото отваря възможност за нещо ново.