Пловдив има проблеми с трафика, сподели днес кметът Иван Тотев. Като част от мерките, които ще се предприемат за облекчаването му е пускането на движението по улица "Иван Вазов".

Една от основните пътни артерии в централната част на града е затворена от август миналата година, след големите пожари в тютюневите складове. Без коли са и няколко от по-малките улички в района.

За да се пусне, макар и поетапно движението, първо трябва да се получи разрешение за укрепването на изгорелите складове от националния институт по паметници на културата.

"Проектът за укрепване вече е предаден в Община Пловдив, но трябва да се съгласува с паметници на културата. Звъним на Амелия Гешева (зам.-министър на културата, бивш зам.-кмет на Пловдив - б.р.) по най-бързия начин да ни го върнат, за да можем да направим приемателна комисия и да приемем укрепването, с което да отворим сградите. Това е и причината все още да не сме отворили улиците, тъй като имаме запитвания".

Тотев призна и, че в Пловдив има проблеми с трафика. Именно с отварянето на улицата ще се очаква неговото облекчаване в центъра: "Ще се опитаме докрая на тази седмица всичко да е готово, за да можем да го приемем и оттам нататък да вървим към отваряне на улиците... и "Иван Вазов"".

На този етап "Иван Вазов" със сигурност поне половината ще бъде отворен. Имаме проблеми с трафика, така че ще се опитаме "Иван Вазов" да я отворим по-най-бързия начин".