Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе направи обръщение към нацията, без да обяви, че се оттегля.

Вместо това той каза, че ще ръководи конгрес на управляващата партия ЗАНУ-ПФ следващия месец, въпреки че беше отстранен от лидерския й пост по-рано днес, предадоха световните агенции.

Мугабе заяви в речта, предавана по държавната телевизия, че признава отправените срещу него критики от ЗАНУ-ПФ, армията и обществеността, но не коментира дали ще се оттегли.

По думите му извършеното тази седмица завземане на контрола от армията не е заплашило конституционния ред в Зимбабве, нито властта му като държавен глава или върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

Преди това управляващата партия каза, че Мугабе трябва да подаде оставка до утре на обед или срещу него ще бъде предприета процедура за импийчмънт.

Лидерът на военните ветерани в Зимбабве Крис Муцвангва заяви, че плановете за импийчмънт срещу президента Робърт Мугабе ще се осъществят, както е предвидено, предаде Ройтерс.

Муцвангва направи изявлението, след като Мугабе не оправда очакванията да обяви оставка в обръщение към нацията. Муцвангва каза, че в сряда ще има улични протести в зимбабвийската столица Хараре.

(БТА)