Стремежът на Каталуния към независимост е "бедствие", срещу което Европейският съюз ще се бори, за да подкрепи единството на Испания, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Асошиейтед прес.

"Каталуния е огромна грижа", каза Юнкер пред испанския в. "Паис".

"Не ми харесва ситуацията, която предизвика тя. Това е бедствие в няколко отношения. То нагнети политическата обстановка, разпокъса испанското и каталунското общество, причини проблеми в семейства, между приятели. Тъжно е", заяви той.

Юнкер изпрати послание до бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон, който избяга в Белгия, че поддръжниците на отцепването на Каталуния от Испания "не трябва да подценяват широката подкрепа, която има (испанският министър-председател) Мариано Рахой в Европа".

"Аз подкрепям Европа на регионите, уважаването на тяхната идентичност, това, което ги прави различни", каза той.
 "Но това не значи, че ще подкрепяме тези региони във всичките им авантюри, които понякога са огромна грешка, а още повече, ако някой едностранно обяви независимост въз основа на референдум, лишен от гаранции", заяви Юнкер.

"Правителството (на Испания) и (правителството на Каталуния) могат да спорят за степента на нейното самоуправление, но Европа е клуб на държави и не мога да приема регионите да вървят против държавите. Особено когато са извън закона", каза той.

По думите му регионалните избори в Каталуния през декември "могат и би трябвало да подобрят" ситуацията. (БТА)