Всеки човек се изправя пред важни решения, претегля плюсовете и минусите отново и отново, и когато мисли, че е поел по правилния път – идват съмненията. Това особено важи, когато става дума за прекратяване на взаимоотношенията. Най-често задаваният въпрос е дали да продължаваме да се борим за връзката, а често инстинктът не помага.

Ние всички искаме да обичаме и да бъдем обичани. Затрупани сме с послания и външни решения за взаимоотношения, които засилват идеята, че трябва да се борим за любовта. Тези идеи могат и донякъде да са верни, но понякога си струва просто да спрем с тази борба.

Но как да разберете кога да се откажете? Как да продължите? Да търсите ли нова любов? Да се доверите на пеперудите в стомаха, че всичко е свършило?

Кога трябва да се бориш за партньора?

Всички отношения, дори и най-добрите и най-здрави, имат своите възходи и падения. 
„За връзката си струва да се бориш, когато има ясен шанс за трансформация, не само надежда или желание, а двама готови и способни партньори, готови да направят всичко необходимо, за да възстановят и стабилизират своята любов“, категоричен е експертът Сюзън Уинтър. С други думи, и двамата сте еднакво готови да проучите какво се е объркало и да предприемете стъпки, за да го коригирате.

Кога е време да си тръгнем?

В някои случаи може да е болезнено очевидно, че връзката е свършила. Например, когато сте с някого, който злоупотребява с вашето доверие или упражнява насилие. Какво да правим, когато несъвместимостта не е толкова голяма или просто чувствата започват да се изпаряват? Всичко отново опира до това доколко партньорите са готови заедно да изгладят противоречията. Според Уинтър, моментът, че трябва да загърбим всичко и е време да продължим нататък, е тогава, когато има „противоречиви различия, които нито един от вас не иска да промени или коригира.“

Колко дълго е достатъчно да опитвате?

Има ли категорично правило колко време трябва да работите над отношенията си преди да кажете край? Според Уинтър – не. Нищо не може да бъде толкова лесно, нали?

Ключът е да знаете, че и двамата сте направили всичко възможно, за да се оправят нещата. „Опитва ли се партньорът ви сериозно да коригира грешките си, изглежда ли готов да поеме отговорността за отстраняването им, мотивиран ли е да промени поведението си?“ Ако отговорът е „не“, вероятно сте направили всичко, което можете, за да спасите връзката и е време да се откажете, смята Уинтър.

Но преди да го направите, експертът съветва да разгледате и вашата роля. Ако можеш да кажеш честно или да си признаеш, че емоционалният труд да се промениш не си заслужава, тогава е време да продължиш напред.

Отговорите могат да ви помогнат в борбата с личните съмнения. Мисля, че в края на деня, когато знаеш, знаеш. Но като имате предвид тези неща, това може да ви помогне да премахнете съмнението за себе си. Отговорите също може да ви покажат как изглежда една връзка, за която си струва да се борите, когато и двамата искате тя да продължи успешно.

Източник: tialoto.bg.