Някои от любимите продукти на привържениците на здравословното хранене се оказават опасни. Често се случва хората да изберат няколко продукта, които смятат за полезни и да се хранят само от тях, като пренебрегва други полезни ястия. Проблемът е, че такава ограничена диета се смята колкото за полезна, толкова и вредна. В крайна сметка с такава диета, човек не получава всички витамини и микроелементи, ако не яде други храни.

Освен това, неотдавнашни проучвания показват, че някои продукти от "полезния" ранг са отишли в графа "вредни в големи количества". Сред тях са риба тон, кокосово масло и месото на скара, пише сайтът zdrave.to.

Оказа се, че в тази риба, която се смята за полезна, освен желязо, калций, цинк и магнезий, също присъства и живак. Ето защо, лекарите препоръчват яденето ѝ не по-често от два пъти седмично. А на бременни жени, кърмачки и деца на възраст под 12 години се препоръчва да се въздържат напълно.

Много хора обичат кокосово масло. Големият брой витамини А и Е, съдържащи се в него, го правят много полезен. Но защо изведнъж стана вредно? Причината е, че съдържа голямо количество калории. Така че ако трябва да сваляте тегло, по-добре е да стоите далеч от кокосово масло.

И едно от невероятните разочарования за всички любители на протеина е, че месото, което се приготвя на скара, е вредно. Традиционно, месото, рибата и дивечът, които са били приготвени на скара, се смятат за диетични ястия. Те не пърженни, за да има допълително добавяне на мазнина. А термичната обработа ги прави леки, без да убиват желязо и полезни аминокиселини.

Учените обаче вярват, че когато месото е изложено на високи температури, в него се образуват съединения, които влияят върху появата на рак. Ето защо, онколозите от Съединените щати препоръчват да не се яде такова месо по-често от веднъж на две седмици.