Още с влизането на Доналд Тръмп в Белия дом, върху него се нахвърлиха единодушно почти всички представители на двете основни партии в САЩ – републиканци и демократи.

В Капитолия, зданието, в което заседава Конгресът на САЩ, непрекъснато наричаха Тръмп „руски агент“.  Към тази непонятна истерия, малко по-късно, се присъединиха и директорите на ЦРУ и ФБР. Само Пентагонът не беше проявявал желание да скочи върху Тръмп. Но напоследък и това се случи.

Само преди няколко дни, президентът на САЩ и неговия руски колега Владимир Путин, на икономически форум във Виетнам, приеха съвместна резолюция. Основен акцент в нея бе запазване суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Нещо повече. Доналд Тръмп тогава заяви, че руско-американските споразумения, засягащи конфликта в Сирия „ще спасят живота на много хора“.

Само че такъв развой на събитията явно не се харесва навлиятелните групировки в САЩ. Затова в играта най-накрая бе включен американският министър на отбраната Джеймс Матис, когото в Щатите наричат „Бясното куче“. Два дни след резолюцията на двамата президенти, директорът на Пентагона Матис, чиято работа е да изпълнява нарежданията на Белия дом, нахално заяви, че войските на САЩ ще останат в Сирия толкова, колкото Пентагонът сметне за необходимо.

 

ВОЙНА В СИРИЯ! РАЗРУШЕНИЯТА И ЖЕРТВИТЕ СА ОГРОМНИ!

При това, Бясното куче изобщо не се интересува от факта, че никой не е канил в Сирия щатски военен контингент, и че янките се намират абсолютно незаконно на територията на една суверенна държава. Без да говорим, че те водят военни действия там и заради техните прищевки умират десетки хиляди невинни и мирни жители на Сирия и околните държави.

На всичко отгоре, директорът на Пентагона прояви пълнопренебрежение към своя президент и най-безочливо започна да му поставя условия, при които било възможно войските на САЩ да напуснат Сирия. Самоволно действащият генерал в прав текст заяви, че първо, Пентагонът ще остане със своите войски в Сирия, докато „не бъдели осигурени условия за дипломатическо уреждане на конфликта“. И второ, военните щели да останат в Сирия, докато „женевският процес не донесял някакъв резултат“.

С тези условия, Джеймс Матис и политико-икономическите и военни групировки, които стоят зад него, казват, че всъщност САЩ никога няма да напуснат Сирия. Защо смятаме така? Ами причината е проста.

Дипломатическото уреждане на конфликта вече започна. И то от Русия, чиито войски, заедно със сирийската армия, ликвидираха терористите на Ислямска държава. В Астана бяха проведени два кръга преговори, които постигнаха завидни резултати. Достигнати бяха редица мирни споразумения между правителството и опозицията в Сирия, които даваха възможност да се започне мирното възстановяване на страната.

Но, това изобщо не хареса на Щатите. Защото на практика, те бяха изхвърлени от следвоенните преговори за мирното развитие на страната. САЩ нямаше да контролират нищо в Сирия. Никой не искаше да се съобразява с „великата“ демокрация на янките. Затова те насила се натрапиха на Сирия и Русия. И сега претендират да участват в мирното уреждане на конфликта, без да са допринесли нищо за постигането на крехкия мирен процес в страната. Точно обратното. Янките създадоха, въоръжиха и обучиха главорезите от ДАЕШ и стовариха нечувани бедствия върху плещите на мирния сирийски народ. При това положение трябва да си изключително безочлив, за да се натрапваш като арбитър в мирния процес.

Второто условие на щатския военен министър бе  да се постигне някакъв резултат в мирните преговори в Женева. Само че участниците в женевските преговори от сирийска страна са членове на така наречената „въоръжена“ опозиция. А те, подтиквани от САЩ, нямат никакво намерение да приемат каквито и да било мирни споразумения. Което означава, че САЩ изобщо нямат намерение да напускат Сирия. И не искат да позволят да започне следвоенно възстановяване на страната.

Тези две условия показват, че директорът на Пентагона Джеймс Матис е започнал да действа през главата на Тръмп. Без да се съобразява с действащия американски президент. И въпреки мирните споразумения, които той и държавния департамент вече са приели и подписали с руската страна.

Как може да се нарече такъв начин на действие, когатовоенният министър започне да поставя условия на своя президент? Ами няма как другояче да се нарече, освен „военен преврат“.

Ето това е, което става в действителност в САЩ. И това е нещо, което трябва да плаши и народа на САЩ, и народите по цялата земя. Защото власт на военните в най-мощната все още държава на света, означава нещо наистина много страшно за цялото човечество.