Вижте първи кадри на автобуса-ковчег, отнел живота на 9 души. При жестоката катастрофа край село Микре бяха ранени други 19.

Сблъсъкът стана между товарен автомобил, пътуващ в посока Варна, и пътнически автобус "Мерцедес" с група незрящи, които са били на екскурзия. Автобусът внезапно се появил в насрещното платно и причинил сблъсъка, съобщава „24 часа”.

В момента на място извършваме процесуално- следствени действия, с които трябва да изясним причините за това тежко пътнотранспортно произшествие. Общо пострадалите са 28, от тях 9 до настоящия момент са починали. Извършва се оглед на местопроизшествието, на място е и окръжният прокурор, който ръководи действията. Има екип от разследващи полицаи, колегите от Пожарната са на място, както и колегите от „Пътна полиция“, обясни гл. комисар Терзийски. Той уточни, че автобусът е собственост на пернишка фирма, която извършва автобусни превози и разполага с още 15 такива.

 По думите му фирмата-превозвач има редовно издаден лиценз за автобусни превози от ИА „Автомобилна администрация“. „Шофьорът на автобуса, който също е починал, е 48-годишен мъж. Пътуващите в него са от Перник и региона. Били са на екскурзия до Дряново и Елена и са осъществявали пътуване обратно към родните си места. С този автобус са пътували и на отиване. Няма деца. Към настоящия момент не може да се каже причината за тежката катастрофа“, каза още гл. комисар Терзийски. „Не можем към настоящия момент да вменим вина на един или друг водач в тази ситуация. Това място е изключително натоварено с тежкотоварни и леки автомобил, особено в петък. Изясняваме ситуацията, искаме да сме изключително прецизни. Имаме свидетели, които са дали обяснение непосредствено след инцидента, но в момента всички те са в лечебно заведение, защото сред тях има и такива, изпаднали в шок“, допълни още директорът на ГД „Национална полиция“.

На въпрос дали ще бъде разпоредено по-засилено полицейско присъствие в участъка, станал инцидента, заради честите произшествия там, той отговори „Полицейското присъствие тук е факт. Но разберете ни и нас – ние можем да поставим полицейски патрули на всеки километър. Ние също искаме нашите близки, роднини и деца да не стават жертви на войната по пътищата.“ Автобусът внезапно се е появил в насрещното платно и е причинил катастрофата край село Микре - каза окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. „Ударът е между товарен автомобил и пътнически автобус, не микробус.

В него са се возили 26 човека от Съюза на слепите в България. Всички са от района на Перник и околностите, които са били на екскурзия до Дряново. В днешния ден са се прибирали от Дряново към Перник. Каква е причината за катастрофата на този етап не можем да кажем, тъй като вървят първите процесуално-следствени действия, извършва се оглед“, коментира Вълков. По думите му дали ще има вина в някой, ще може да се каже на един по-късен етап. „Фактът е, че автобусът е навлязъл в насрещното платно на товарния автомобил. Каква е причината за навлизането на автобуса, на този етап не можем да кажем. Всичко е възможно. По първоначалните обяснения, дадени от шофьора на товарния автомобил, автобусът внезапно се е появил в насрещното платно“, каза още Валентин Вълков.